Haf osvojio kvalifikacionu trku u Makauu, Ma šampion TCR Kina

Engleski as Rob Haf osvojio je kvalifikacionu trku na stazi Makau Guja, postigavši svoju desetu pobedu na ulicama bivše portugalske kolonije.

Haf je trijumfovao za volanom “MG6” automobila, dok je 3,1 sekund posle njega kroz cilj prošao Ma Ćinghua u “lynk&co03” Timvork motorsporta, kome je taj plasman doneo mu je zvanje prvaka TCR Kina.

Maov jedini konkurent, MG pilot Rodolfo Avila, eliminisan je u incidentu u petom krugu.

Na treći stepenik podijuma izašao je vozač “audija” Filipe Klemente de Soza, poredak prvih pet zaključili su Timvork Lynk&Co trkači Ćang Džang i Sani Vong, šampion TCR Kina 2018.

Na jutarnjim 20-minutnim kvalifikacijama Haf i Ma vodili su dvoboj za pol-poziciju. Haf je u svom poslednjem pokušaju na novim gumama izvezao krug u vremenu 2:31.745, čime je kineskog suparnika nadmašio za skoro 1,9 sekundi.

Treće vreme na kvalifikacijama imao je De Soza, sledili su Džang i Avila.

Iako je krenuo drugi, Ma je bolje startovao i poveo je kolonu kroz prvu krivinu, ali je Haf uspeo da se vrati na čelo poretka na Lisabon krivini. Avila je na tom mestu imao kontakt sa suparnikom, pao je s pete na desetu poziciju, ali je trku nastavio.

Incident u kom je učestvovalo pet automobila odmah je uzrokovao intervenciju sigurnosnog automobila i na uklanjanje olupina potrošena su četiri kruga.

Posle restarta, trka je kratko trajala. Na Muriš hil sekciji Avila je učestvovao u novom incidentu, koji ga je eliminisao iz takmičenja i izazvao crvenu zastavu.

Od tog trenutka, Ma je samo trebalo da završi među prva četiri kako bi osvojio kineski TCR naslov.

Novi restart bio je uvod u sprint od svega jednog kruga, tako da je efektivnog trkanja u ukupnoj distanci od 7 krugova na stazi Makau Guja bilo zaista malo.

Ma je šampion TCR Kina sa 154 boda, Avila je drugi sa 131 bodom, a MG je i matematički obezbedio timsku titulu.

Druga, “glavna” trka na programu je sutra od 8:15 (CET), Haf startuje s pol-pozicije i u prilici je da dodatno poboljša svoj rekord na najkomplikovanijoj uličnoj stazi na svetu.