Halder: U našem timu sedmoro ljudi brine o dva automobila, ponosan sam na njih

Dve godine posle svoje prve pobede na rundi TCR Evropa u Barseloni, Majk Halder je na istom mestu slavio još jednom.

U 2018. on je gostovao u kontinentalnom prvenstvu, ove sezone mu je to domicilna serija.

Kako lider serije Danijel Lojd danas nije završio u poenima, nemačkog pilota je pobeda dovela na samo 2 poena od britanskog konkurenta.

Halder je opisao svoj drugi trijumf na Katalunji: “Startovao sam dobro u vrlo teškim uslovima i uspeo sam da izvezem dva ili tri dobra “kvalifikaciona” kruga na početku i da izgradim dobru prednost. Posle toga sam kontrolisao svoj tempo i razmak između mene i Pepea.”

“Ponosan sam na ceo tim – mi ovde imamo samo sedam članova koji se staraju o dva automobila. To je vrlo mali tim, ali najbolji koji bih mogao imati, spremili su mi zaista dobar automobil.”

“Današnji rezultat je bio vrlo dobar za šampionat, a i sutra moramo da osvojimo što je moguće više poena. Ne možemo sebi da dovolimo reprizu onoga što se dogodilo u Monci, kada smo obe trke završili s nulom u bodovima”, ispričao je doskorašnji učesnik TCR Nemačka.

Pobeda Honde u Barseloni bila je dvostruka: do drugog mesta stigao je domaći trkač Pepe Oriola u automobilu slovačkog Brutal fiš rejsinga. Španac je ispunio ofanzivni zadatak pretekavši “hjundai” Mata Homole, a u defanzivi se odupro napadima “audija” Samija Taufika.

“Razume se da sam želeo da pobedim, ali je i drugo mesto vrlo dobro”, kazao je Oriola. “Probao sam da pratim Majka na startu, ali je to bilo nemoguće. On je imao nove gume, a ja sam bio na gumama koje su već malo korišćene. Na kraju sam vodio i zaista dobru borbu sa Taufikom. Brzina “audija” je ludačka, a ja sam nosio i težinu zbog Monce, zato je razlika između automobila bila ogromna.”

“Međutim, ja sam zadovoljan – osvajam bodove u šampionatu i to održava u životu moj san o tituli. U Monci sam bio treći kada sam dobio udarac – bez toga, ovo danas bio bi moj treći uzastopni podijum i to malo boli. Ali, ušli smo u drugu polusezonu i ništa nije izgubljeno.”

Pepe se osvrnuo i na loš rezultat svog timskog kolege Lojda, koji je u poslednjem krugu sleteo sa staze i klasifikovan je kao šesnaesti: “Nažalost, Danijel danas nije osvajao bodove, ali ako gledam sebično, to je bolje za mene jer smo sada svi bliži i borba za titulu je otvorenija.”

Osvajanjem trećeg mesta Sami Taufik je postigao svoj daleko najbolji rezultat sezone. On je startovao šesti i u borbama koje je vodio napredujući ka zoni podijuma morao je da savlada i kolege iz Komtuju rejsinga.

Marokanac je rekao: “Od prvog kruga sam bio pomalo nervozan jer smo izašli na start na gumama za kišu, samo da budemo sigurni koliko je vlažno. Startovali smo dobro, ali su me prestigla dvojica timskih kolega, pa sam nekoliko krugova kasnije ja ponovo obišao njih.”

“Sutra se nadamo najboljem i ciljamo sličan, ili čak i bolji rezultat. Imao sam radio problem u kvalifkacijama i mislio sam da me zovu u boks u Q2, pa sam ušao u pitlejn jedan krug ranije. Ekipa je ipak uspela da izvede kompletan setap i celu sesiju kako smo nameravali i tako smo završili šesti. Sutra startujemo s petog mesta, vibracije su pozitivne, možemo da učinimo isto što i danas”, zaključio je Taufik.

Nedeljni sprint TCR Evropa na Katalunji počinje u 13:55, s pol-pozicije startuje Andreas Bekman u Target “hjundaiju”, Oriola kreće sedmi, a Halder deveti.