Hjundai okupirao prvi, a “lade veste” drugi startni red u Smolensku

Dva “hjundaija” zaposela su prvi startni red za prvi sprint petog vikenda TCR Rusija na Smolensk ringu.

Treću pol-poziciju u sezoni osvojio je Ivan Lukaševič, najbrži i u Q1 i u Q2 fazi kvalifikacija.

Idealno startno mesto pilot Lukoil rejsing tima izborio je krugom u vremenu 1:31.278, postignutom već u prvom Q2 pokušaju, što do kraja sesije niko nije uspeo da nadmaši. Lukaševič je pol-poziciju na istoj stazi osvojio i pre sedam nedelja, na otvaranju šampioanta.

Takođe u prvom Q2 napadu na štopericu, vozač “hjundaija” Karvil rejsinga Grigorij Burlucki zabeležio je 1:31.650, što se ispostavilo dovoljnim za drugu poziciju.

U finišu sesije na pozicije tri i četiri probili su se trkači Lada sport Rosnjefta, Kiril Ladigin (+0.409) i Mihail Mitjajev (+0.510). Prvi i drugi u generalnom, oni će u prvi nedeljni sprint ući iz drugog startnog reda.

Kasna akcija Ladinih vozača pomerila je Lukoil “hjundai” Andreja Maslenjikova na peto (+0.557), a Lukoil “audi” Alekseja Dudukala na šesto mesto (+0.651).

Četvrti red popuniće Klim Gavrilov u još jednom “hjundaiju” (+0.864) i Pavel Kaljmanovič u “kupri” (+0.933). Odatle počinje inverzija poretka za nedeljnu trku vikenda, pa Kaljmanovič u njoj ima obezbeđenu pol-poziciju.

Najslabije rangirani od ukupno pet južnokorejskih automobila u šampionatu pripada braniocu titule Dmitriju Braginu, koji je na kvalifikacijama bio deveti, uz zaostatak od 1.066 sekundi za najbržim. To znači da će takmičar iz Kazanja oba sprinta na Smolensk ringu početi sa te pozicije.

Deseti i poslednji u Q2 sesiji bio je Andrej Radošnov u Karvil “audiju” (+1.576), osvajač podijuma na prethodnoj rundi u Moskvi.

Prva nedeljna trka počinje u 13:25 letećim startom i traje 15 krugova. Drugi sprint vozi se istog popodneva od 17:10, kreće startom iz mesta i traje 18 krugova.