Ime igre je razvoj: Novi “audi RS 3 LMS” dosad prešao 3.000 test kilometara

Novi “audi RS 3 LMS” doživeo je globalnu premijeru početkom februara, a tokom narednih nedelja ušao je u intenzivan razvojni test program.

U prvom koraku izvedene su probe u vazdušnom tunelu Audija u Ingolštatu, potom su izvedene vožnje na pistama Kasteljoli u Kataloniji, Valelunga kraj Rima i Motorland Aragon u severnoj Španiji.

Kompaktna trkačka limuzina prvi put je ušla u vazdušni tunel u vreme premijere. Ceo njen aerodinamički koncept pre toga je stvoren isključivo kompjuterski, uz upotrebu računske dinamike fluida.

Vazdušni tunel je u potpunosti potvrdio proračune inženjera i zaključeno je da se dobijene vrednosti za aeropotisak i otpor vazduha podudaraju s predviđenim.

Novi automobil je svoje kilometre prešao na Kasteljoliju tokom 23. i 24. februara. Na pisti 60-ak kilometara severozapadno od Barselone vozio ga je Frederik Ferviš i prešao oko 500 kilometara. U centru pažnje bili su opšte testiranje komponenti, početni rad na podešavanju pogonskog sklopa i šasije, te aerodinamički balans.

U isto vreme, inženjeri su isprobali funkcionalnost od ove godine definitivno obavezne standardne TCR elektronske kontrolne jedinice, čemu je prethodio intenzivan rad na razvoju softvera.

Ekipa Audi sporta potom se preselila na Valelungu, gde je testirala od 8. do 10. marta, da bi od 17. do 18. marta nastavila na Motorlandu.

Probe u Italiji pratila je kiša, koja je pružila priliku da se prorade različita podešavanja vešanja i pritiska guma za vlažnu pistu. Po suvom asfaltu, isprobane su nove opcije podešavanja ovih stavki.

Po pravilu svi zaziru od promenljivog vremena za vreme trka, ali su se takve okolnosti tokom testova pokazale kao prednost jer pokrivaju široku paletu različitih uslova za buduće takmičarske aktivnosti.

Osim Ferviša, zvaničnog vozača Audi sporta, u testovima je učestvovao i drugi Komtuju trkač Natanael Berton, koji je prvi put dobio priliku da doprinese poduhvatu svojim povratnim informacijama. Ocenjeno je da se Belgijanac i Francuz u ovom poslu dobro dopunjuju i da im se zapažanja slažu.

U Aragonu su na programu bila podešavanja diferencijala i prigušivača i ponovo aerodinamički balans. Razvojni tim se usredredio i na optimalnu kvalifikacionu konfiguraciju, ali je ispitivao i ponašanje automobila pri prelaženju kompletnih trkačkih distanci.

U Audi sportu kažu da je njihov novi proizvod ostavio pozitivan utisak na sva tri autodroma na kojima je vožen. Dosad je prešao nepunih 3.000 kilometara, pokazavši se apsolutno pouzdanim i ustanovljena je dobra osnova za iduće razvojne testove.

Već su određene i sledeće faze programa kroz koje će novi “audi” proći do takmičarske premijere. Jedna od njih je test balansa performansi, gde će modelu s kojim se ulazi u svet Audi sporta biti određeni težište i vrednosti aerodinamičkih parametara.

Ciljani datum za homologaciju je 1. maj, dok će dodatni testovi i pripreme za proizvodnju namenjenu klijentima odrediti dalji raspored rada za početak leta.

Trkački debi “audija RS 3 LMS” druge generacije zakazan je za početak juna i otvaranje sezone Svetskog kupa turing automobila na Nirburgringu Nordšlajfe.

U početku će ovaj auto na raspolaganju imati ekskluzivno Komtuju rejsing, dok će isporuka klijentskim timovima početi u drugoj polovini godine.

Od kraja 2016, Audi sport je izradio 180 primeraka svog TCR vozila prve generacije, a taj model je u trkama na pistama širom sveta osvojio 54 titule.