Italijanski tinejdžer postao drugi vozač u razvojnom programu JAS motorsporta

Program razvoja vozača koji je ustanovio JAS motorsport dobio je i drugog pitomca posle Irca Risa Bara.

Novi pulen je 17-godišnji Jakopo Gvideti, izuzetno zapažen u TCR Italija 2019.

Tinejdžer iz Breše osvojio je svetsku juniorsku karting titulu 2016, a dve sezone docnije postao je nacionalni prvak Formule Reno.

Gvideti je kao 16-godišnjak debitovao u TCR prvenstvu Italije, gde je vozeći “audi” već na prvoj trci izvezao najbrži krug. Pobeđivao nije, ali je na Monci, Imoli i Valelungi ukupno pet puta izlazio na podijum.

Sezonu je završio kao šesti u generalnom, a treći u U25 klasifikaciji. Stigao je da ubeleži i gostujući start u Porše karera kupu Italija i da osvoji TCR titulu u Italijanskom turing kupu.

On je još u decembru prošle godine najavio prelazak u TCR Evropa, gde treba da vozi “audi” tima Elit motorsport. Da li je ovo kompatibilno s ulogom u JAS razvojnom programu, dosad nije saopšteno.

A kao zvanični JAS razvojni vozač, Gvideti će se trkati u TCR Italija, u kokpitu “honde” ekipe MM motorsport. Njegova kampanja podrazumevaće četiri završne runde nacionalne serije, kojoj će se pridružiti krajem avgusta na autodromu Enco i Dino Ferari u Imoli.

“Ogromna je količina iskustva i znanja koje poseduje JAS motorsport i siguran sam da će mi to pomoći da se razvijem u najboljeg mogućeg trkača, u automobilu i van njega”, rekao je Gvideti.

“Moj ovogodišnji trkački program biće TCR Italija, sada sa MM motorsportom i to će biti idealno jer mogu da uporedim svoje performanse s prošlogodišnjim i to iskoristim kako bih sebe podstakao na napredak. Uzbuđuje me pomisao na to koja bi se sve vrata za mene mogla otvoriti u TCR i GT3 trkanju.”

JAS direktor Alesandro Marijani pohvalio je Jakopove prošlogodišnje nastupe: “Neobično je da tako mlad i neiskusan vozač ostavi takav utisak u toliko specijalizovanoj disciplini kao što je TCR trkanje. Nama je do polovine prošle sezone bilo očigldno da je u pitanju poseban talenat. U sklopu našeg programa, posao nam je da pomognemo razvoj tog talenta i pružimo mu najbolje moguće prilike da ga iskoristi i ima sjajnu karijeru u automobilskom sportu.”

Prošle nedelje ozvaničeni JAS program razvoja vozača predstavlja sveobuhvatnu 18-mesečnu obuku s ciljem pripreme pilota iduće generacije za izazove života u svetu profesionalnog takmičarskog automobilizma.

Polaznici će sticati raznovrsne veštine i znanja na pisti i van nje, a operativni deo programa i instruktažu sprovodiće tim tehničara i menadžera JAS Motorsporta, kao i iskusni vozači iz porodice Honda rejsinga.

Između ostalog, mladi talenti će savladati discipline kao što su “upravljanje” gumama i gorivom, uvežbavanje pit-stopova, optimizacija kompromisnog setapa sa suvozačem, delotvorna komunikacija s inženjerom i ekipom, korišćenje podataka u cilju uticaja na ponašanje automobila i saradnja s klijentskim JAS timovima.

JAS namerava da svakog od svojih pitomaca već 2021. smesti u trkačko sedište GT3 ili TCR automobila neke od svojih klijentskih ekipa, i to u evropskim serijama visokog kalibra.