Kazne u TCR Nemačka, novo lice na podijumu

Poljski trkač Albert Legutko ostao je bez podijuma, a Finac Hari Salminen bez šestog mesta na prvoj trci TCR Nemačka na Hokenhajmringu.

Na jutros voženom prvom sprintu vikenda, 23-godišnji Legutko je na cilj stigao treći, vozeći “hondu sivik” stare, FK2 generacije.

Poljak je uredno proslavio prvi izlazak na podijum u svojoj debitantskoj sezoni u nemačkom TCR prvenstvu, zajedno s prvo i drugoplasiranim, Janom Zajfertom i Haraldom Pročikom, pilotima HP rejsinga.

Usledilo je razočaranje: Legutko je posle trke diskvalifikovan jer je na tehničkom pregledu ustanovljeno da se u rezervoaru njegovog “sivika” nalazi manja količina goriva od one utvrđene propisima.

Otud je kao treći klasifikovan još jedan debitant, vozač “folksvagena” Džiugas Tovilavičijus. Za 28-godišnjeg Litvanca važi isto što i za poljskog juniora: plasman na podijumu mu je najbolji rezultat u TCR Nemačka.

Kazna je izrečena i finskom veteranu, 51-godišnjem Salminenu. Zvaničnici su ocenili da je pilot “golfa” ekipe Pozicione motorsport u toku trke izazvao sudar, pa mu je na ukupno izvezeno vreme dodato 30 sekundi, što ga je spustilo na 9. poziciju.

Beležimo izjavu pobednika Zajferta: “Ova pobeda mi je lično veoma draga, ona je naravno znak da smo na pravom putu. Tim je izveo veličanstven posao, “hjundai” je bio fantastičan. Pokušaćemo da takav nivo održimo i u ostatku sezone. Dvostruka pobeda je izvanredan timski rezultat.”

Posle subotnje vožnje Pročik je preuzeo vođstvo u generalnom poretku serije sa 91 bodom, Zajfert je drugi sa 82 poena. Do danas vodeći Dominik Fugel u trci je odustao posle kontakta, ostao je na 75 bodova i skliznuo je na treće mesto.

Druga trka TCR Nemačka na pisti u Baden-Virtembergu na programu je u nedelju u 11:50, a Pročik u njoj kreće s pol-pozicije.