Koronel: Osvojio sam dva druga mesta, vikendi poput ovog zdravi su za moral

Prema provizornom poretku druge trke TCR Evropa na Ošerslebenu, prvi tijumf u prvenstvu upisao je Britanac Aleks Morgan za volanom “kupre”.

Pozicije dva i tri pripale su Tomu Koronelu u “hondi sivik tajp R TCR” i lideru serije Džošu Fajlsu u “hjundaiju i30 N TCR”, s tim što tek treba da se vidi hoće li Holanđaninu zbog mogućeg preranog starta biti određena i kazna.

Morgan je vodio tokom cele distance i uspešno se odupro svim Koronelovim napadima.  Na cilju je razlika između njih iznosila svega tri desetinke.

“Ova pobeda je veliko olakšanje, mnogo sam se mučio u prvom delu sezone”, kazao je Morgan, koji je godinu započeo u “reno meganu”, a posle Hokenhajma je promenio takmičarski automobil.

Presrećan sam zbog tima, ekipa Volf-Pauer rejsing radi odlično, iako je jedna od najmanjih u šampionatu i ovo je veoma zaslužena nagrada.”

“Trka je bila naporna, ali uspeo sam da startujem dobro i da odmaknem, uz praznu stazu pred sobom. Koronel mi je sve vreme bio blizu i jako me je pritiskao, ali sam pokušao da ostanem smiren, da ne upropastim gume i da vozim dalje.”

“Jedini momenat strepnje doživeo sam na šikani, mislim da je tu bila rashladna tečnosti i gotovo da sam izgubio kontrolu nad automobilom. Ipak, povratio sam se i zadržao prednost.”

Koronel je u dva dana na Ošerslebenu upisao dva druga mesta. On tvrdi da je i u WTCR i u TCR Evropa sve bliži trijumfu i ako njegov današnji rezultat ostane da važi, to neće biti samo optimistično verovanje.

“Lep vikend, dva dobra rezultata”, sumirao je “Šoumen”. “Prilično sam srećan. Potrebna su izdanja poput ovog, potrebna su ekipi, sponzorima, zdrava su za svačiji moral.”

“Od starta sam mogao da ostanem iza Aleksa i nekoliko krugova ga nisam napadao, nisam želeo da ubijem gume. Iskustvo me uči da je najbolje sačekati i videti kako se stvari razvijaju. Nažalost, on nije napravio nijednu veću grešku. Brzina je bila tu, ali nedovoljna da napravim neki potez. Ne bi bilo naročito mudro da sam sve rizikovao. Čekao sam da vidim šta će biti moguće u poslednja dva kruga, ali nisam mogao da ga prestignem.”

Fajls je u Istočnoj Nemačkoj upisao par trećih mesta i prema provizornoj tabeli ima 78 bodova više od prvog pratioca Luke Engstlera u sestrinskom “hjundaiju”.

Luka je u trci 2 klasifikovan kao sedmi, ali je pod istragom zbog kontakta s Pančatičijem.

Fajls je u drugom sprintu na Ošerslebenu uživao i zaštitu novog timskog kolege, turing debitanta Dominika Baumana, koji je u Target došao kao zamena za iz šampionata udaljenog Borkovića. Austrijanac je u dva dana upisao dva četvrta mesta, a u nedeljnoj vožnji čuvao je leđa pilotu iz Noriča.

Uprkos finišu na podijumu, Fajls je ocenio da njegov “hjundai” zaslužuje detaljan pregled po povratku u bazu ekipe braće Gumerer: “I danas smo imali malih problema s trakcijom, ali nije bilo ništa strašno. Ekipa je sjajno radila noćas da popravi tu situaciju, međutim jasno je da auto mora da se rastavi u radionici kako bismo videli šta nije u redu.”

“Veliko hvala timu na obavljenom poslu, kao i Dominiku Baumanu koji je ovde savršeno odigrao svoju ulogu. Sve u svemu, izvrstan vikend za našu šampionsku kampanju.”

U TCR Evropa biće vožene još dve runde, u septembru na autodromu Barselona Katalonija, a u oktobru finale na Nacionalnom autodromu Monca.