Miljković: Ako u nedelju pada kiša, neću voziti trku na Grobniku

Nikola Miljković je u prvoj trci D4-3500 klase CEZ Nagrade Hrvatske na automotodromu Grobnik postigao automobilistički grend slem.

Startovao je s pol-pozicije, proveo sve krugove u vođstvu, zabeležio i najbrži krug trke u klasi i prvi stigao do cilja.

Spolja gledano, to je izgledalo lako, ali kako je delovalo iz kokpita “kupre TCR”?

“Pretpostavljali smo da ćemo u kvalifikacijama imati to vreme, pošto smo juče tokom treninga videli gde zaostajemo i gde stižemo konkurente. Uspeli smo da vozimo 1:29.7 i koliko znam najbrži smo od svih TCR automobila na ovoj stazi, i ovog vikenda i uopšte”, priča Miljković za Serbiaring.

“U trci smo videli da imamo veliku razliku i da treba samo prva dva kruga da damo gas, a posle da održavamo distancu. Preko radio-veze mi je javljano koliko sam u prednosti, da ne bih preterao i da bih sačuvao gume do kraja. Naravno, vozili smo trku na starim gumama.”

“Generalno, možda sam mogao još dva ili tri kruga da pratim GT automobile, ali bih bespotrebno spalio auto, a to nije bio plan.”

U nedelju diviziji D4 GT i klasi D4-3500 sleduju nove kvalifikacije i trka, ali trkač s Karaburme nije siguran da će proći kompletan takmičarski program.

“Videćemo. Ako bude kiša, odvozaćemo kvalifikacije, a trku najverovatnije nećemo, da bismo sačuvali auto za nešto ozbiljnije. Jer, mi smo ovde na treningu i najviše smo došli da testiramo, da probamo drugačija podešavanja. Sada je auto totalno drugačiji nego kada sam ga prvi put vozio, drugačiji je i u odnosu na TCR Evropa u Barseloni 2018.”

Nikola je ovog vikenda radio s inženjerom Miroslavom Rastovićem i njihovo upoznavanje i harmonizacija saradnje bili su jedan od glavnih ciljeva. Partnerstvo je već na prvom koraku dalo plodove.

“Dosta sam zadovoljan”, nastavlja Miljković. “Konačno smo uspeli da dobijemo ono što želim od automobila, naravno, zato što smo radili zajedno Miroslav i ja. Naš zajednički jezik očigledno funkcioniše.”

“Imamo još prostora, sigurno ovde možemo da vozimo krug za minut i 28 sekundi. Ali to je druga stvar, nismo došli da jurimo rekorde, već da vidimo kako guma reaguje posle 20 krugova, da li moj način vožnje ubija gumu i da vidimo da li nešto treba da menjamo, pa da se spremimo za nešto ozbiljnije.”

U odnosu na Barselonu 2018. auto je temeljno izmenjen, a Rastović objašnjava u kojim koracima.

“Sve smo promenili”, kaže on. “Ja Nikolu sad znam već neko vreme, a ja radim tako da vozača prvo upoznam kao osobu. Njegov stil vožnje odgovara mojim zamislima kuda treba ići. Nismo dugo otkrivali i isprobavali. Preko telefona smo dogovorili dobar bazni setap, a korigovali smo ga na Grobniku i menjali smo samo sitnice.”

“Nikola je u svojoj radionici spremio 90% automobila. Cilj je bio da se on ubrza. Imao sam zamisao da je prespor za pozicije na kojima bi trebalo da bude i da je možda problem u automobilu i da treba doraditi setap.”

“Šteta je što mu se u petak desio mehanički kvar, hteo sam da napravi što više kilometara, treba da mu brzina ponovo uđe u telo, jer to mora da se održava, kao u svakom sportu.”

“Gledao sam telemetriju, Nikola opušteno može da ide još sekundu brže. U trci smo se malo i igrali sa tempom, ubrzavali smo i usporavali, čisto da vidimo kako će auto reagovati. Meni je bilo bitno da on pokaže trkački tempo i da u zadnjim krugovima ima gume da može da završi komotno i bez stresova Vozili smo na ubijenim gumama koje su otprilike još iz 2017”, detaljan je Rastović.

Miljković je danas posle duže vremena izašao na vrh podijuma, što ga ne uzbuđuje previše: “Mi smo bili šampioni Evrope 2016. Ovo je rang ispod, tako da ne možemo da budemo oduševljeni.”

“Naravno da smo srećni, ali nama je želja da vozimo nešto mnogo jače i da na kraju dođemo do onog najvećeg – do svetskog šampionata. To zavisi od finansija, videćemo dokle ćemo izgurati.”

“Voleo bih da imamo neki ex-Yu tim, da vozim zajedno s Igorom Stefanovskim i da nam Miroslav bude inženjer ekipe. Na tome radimo već duže vreme, ali su finansije uvek problem,” poručio je Nikola za kraj.

Takmičarski vikend CEZ D4 GT divizije nastavlja se nedeljnim kvalifikacijama, koje počinju u 9:10. Trka 2 biće vožena u 13:25.