Motociklista vozi VIP Engstler “hjundai” na Zahsenirngu

Nemački motociklista Marsel Šreter biće vozač VIP “hjundaija i30 N TCR” tima Engstler na dolazećoj, četvrtoj rundi TCR šampionata Nemačke na Zahsenringu.

Šreter je Bavarac, ima 27 godina i takmiči se u Moto2 šampionatu. Tokom proteklih sezona uvrstio se u najuspešnije nemačke trkače na dva točka.

Počeo je u motokrosu, 2005. je prešao na kružne piste i u narednim godinama osvojio je dve nacionalne i jednu kontinentalnu titulu u klasi do 125cc.

U istoj klasi je debitovao i u Svetskom moto šampionatu, a Moto2 vozi od druge polovine 2012. i najbolji rezultati su mu četiri treća mesta.

“Mnogo se radujem što sam dobio ovu priliku od Hjundai tima Engstler”, kazao je Šreter uoči premijernog četvorotočkaškog nastupa. “Ludo se radujem izazovu, doživljaj će sigurno biti sjajan i uzbudljiv.”

“Oduvek sam sanjao o tome da vozim jednu auto trku. Naravno, biće to skok u duboku vodu, ali ja ću dati sve od sebe”.

“Nestrpljiv sam da saznam kakav je osećaj u automobilu. Sigurno će mi biti neobično što neću kolenima i laktovima imati direktan kontakt s asfaltom, nego ću sedeti u kokpitu. Perspektiva i tačke kočenja potpuno su drugačiji nego na motociklu, ali mislim ću se brzo navići. Stoga mi je plan da prvo vozim iza svojih kolega i da ih malo posmatram.”

Bavarski motociklista odlično poznaje Zahsenring zahvaljujući svojoj matičnoj disciplini. Na automobilističkom debiju on će imati podršku Luke Engstlera, WTCR vozača Hjundaija i ambasadora brenda u Nemačkoj. Luka se u ulozi instruktora pojavljuje na pisti na kojoj je 2018. osvojio obe trke TCR Nemačka i postavio najbrži TCR kvalifikacioni i trkački krug na Zahsenringu. Ti rekordi važe do danas.

“Luka je zahvaljujući svom iskustvu sigurno najbolji trener koga mogu imati”, uveren je Šreter, koji će se na Zahsenringu priključiti stalnim pilotima ekipe Engstler, Fincu Antiju Buriju i Austrijancu Niku Gruberu.

Dok se u timu nadaju da bi njihov VIP pulen, ako sve dobro prođe, mogao i do top 10 rezultata, razumljivo je da Buri i Gruber imaju više ciljeve. Finac nišani podijum: on je na Hokenhajmringu zabeležio prvu pobedu u sezoni (i prvu za volanom “hjundaija”) i sampouzdanje mu je poraslo. U generalnom je treći, sa samo 6 poena manje od lidera šampionata.

Austrijski tinejdžer je i pre Hokenhajma imao pobedu u 2020, ali je na autodromu u Baden-Virtembergu stigao do prve pol-pozicije u kategoriji. Ipak, vikend mu je prošao loše i bilans su jedno trinaesto mesto i jedno rano odustanjanje.

“Koncentrišemo se na Zahsenring i tamo dajemo sve od sebe”, poručio je Gruber pre nepune dve sedmice.

Engstlerova ekipa je u dosadašnjim kampanjama u TCR Nemačka upisala tri pobede na autodromu u blizini Hemnica, u saveznoj državi Saksoniji.