Nije moglo bolje: “Lynk&co03” osvojo sve četiri trke na otvaranju TCR Kina

Sa četiri pobede u četiri starta Šel Timvork Lynk&Co motorsport savršeno je otvorio TCR prvenstvo Kine na Međunarodnom autodromu Džudžou.

Ma Ćinghua osvojio je prve tri trke takmičarskog vikenda, a njegov timski kolega Lu Vej trijumf je učinio stopostotnim, pobedom na poslednjem, četvrtom sprintu.

Prva i četvrta pobeda bile su dvostruke: Ma je predvodio Lua do prvog trijumfa, obrnut raspored prve dvojice viđen je u finalnoj vožnji.

Trka 1 osvojena je rutinski: Ma je osvojio pol-poziciju i vodio do karirane zastave, a njegov timski kolega je pre prve krivine ugrabio drugo mesto. Na cilju je kineski dvojac razdvajalo 5,5 desetinki.

U drugoj trci Lu je najbolje startovao i do prve krivine popeo se s pete na čelnu poziciju. Ma je na startu potonuo, ali je ostao jedina uzdanica tima kada je njegov kolega stao zbog tehničkog problema, a ovo je izazvalo intervenciju sigurnosnog vozila.

Na restartu je iskusni bivši WTCC i WTCR trkač obišao dvojicu konkurenata i na cilj je stigao 3,8 sekundi pre prvog pratioca.

U nedelju je Ma startovao peti i odatle se pažljivo probio do čela kolone, zabeleživši i treću pobedu vikenda; ovog puta bio je 2,5 sekunde ispred pratilaca. Lu je učestvovao u incidentu i posle zaustavljanja u boksu zbog opravki klasifikovan je kao osmi.

Inverzija rešetke za četvrtu trku dovela je Lua na pol-poziciju. S tog mesta on je predvodio kolonu do karirane zastave, a Ma se oporavio od kratkotrajnog gubitka druge pozicije i Timvork tandem opet je izborio dvostruki trijumf. Kada su timske kolege završile i četvrti sprint, rastojanje između njih bilo je malo veće od pola sekunde.

“Ovo je bio sjajan start moje trkačke sezone u Kini”, kazao je Ma. “Jedva da sam se i mogao nadati nečem većem od tri pobede i drugog mesta na mom prvom vikendu, s novim timom i automobilom.”

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

“Sve je funkcionisalo savršeno otkako smo došli na stazu. Odmah smo izvukli najbolje performanse iz našeg “lynk&co03″ i, veoma bitno, imali smo sjajan setap koji nam je omogućio da se borimo od prvog kruga, što je bilo posebno važno u trkama s inverzijom startnog poretka. Hvala timu i Lynk&Co Kina, na ovom savršenom automobilu. Iznad svega, sjajno je što se ponovo trkamo.”

Lu je ceo vikend ocenio kao fantastičan i dodao: “Bilo je borbi, one su nas verovatno koštale nekih bodova, ali takvo je turing trkanje. Dvostruka pobeda u četvrtoj trci je nagrada za veliki trud uložen ovog vikenda. Ima još mnogo trka i prilika da se osvajaju poeni i pobede, postaraćemo se da šampionat završimo kao prvi i drugi u generalnom.”

Zanimljiva je činjenica da su u sve četiri trke top 5 plasmane zabeležila dva automobila brenda MG, drugog kineskog proizvođača sa TCR modelom. Portugalac s pasošem Makaua Rodolfo Avila bio je jednom drugi i tri puta treći, njegov timski kolega Kui Jue zabeležio je tri peta i jedno treće mesto.

Jedan finiš u prvih 5 zabeležio je i klijentski “lynk&co03” Autohoum rejsinga, a osim dva modela kineskih automobila u top 5 zonu uspevali su da uđu i vozači “audija RS 3 LMS”.