Novi Zeland dobio prvog TCR šampiona

Vozač “audija RS 3 LMS” Kris van der Drift obezbedio je inauguralnu titulu TCR prvaka rodnog Novog Zelanda.

Tamo nije vožen klasičan šampionat, već je format takmičenja podrazumevao samo jednu rundu sa tri sprint trke, vožene istog dana na Hajlends motorsport parku u Kromvelu.

Bivši formula i GT trkač Van der Drift trijumfovao je u prvoj i drugoj vožnji, dok je na cilj treće trke stigao peti, što mi je bilo dovoljno za naslov. U tom finalnom sprintu slavio je relista Hejden Pedon u “hjundaiju i30 N TCR”.

Pedon je u kvalifikacijama osvojio pol-poziciju, kao prvi u koloni koju su predvodila tri “hjundaija”. Van der Drift je bio šesti, a bivši superturing superstar Pol Radišić je u trkačkoj reaktivaciji zabeležio poslednje, osmo vreme u kokpitu “VW golfa”.

Nastupila su tri “audija” i tri “hjundaija”, po jedna “honda” i “golf”, a u kvalifikacijama su svi učesnici runde u Kromvelu stali u interval od jedne sekunde.

Pedon je u trci 1 doživeo razočaranje: kvar poluosovine poslao ga je u boks već u formacijskom krugu, pa nije mogao ni da startuje.

Za vrh su se u ranoj fazi borili Radišić i Van der Driftov kolega Greg Marfi u “audiju”, ali su oni startovali na gumama s profilom i tempo im je opao kako se staza sušila.

Situaciju je iskoristio Van der Drift i približno na polovini distance, u 12. od 25 krugova, probio se na čelo kolone. Kraj karirane zastave je prošao 22 sekunde ispred “hjundaija” Džina Rolinsona. Još jedan sekund kasnio je Marfi.

Van der Drift je osvojio i drugu trku, ali je u njoj imao teži posao jer ga je Rolinson pritiskao tokom svih 26 krugova. Razlika između ove dvojice na kraju je iznosila svega 0.535 sekundi, a da podijum izgleda isto kao i posle prve trke postarao se Marfi, ponovo treći na cilju.

Posle mehaničkih nevolja koje su mu uskratile nastup u trci 1, Padon je u drugom sprintu startovao poslednji, probio se do četvrte pozicije i tu je njegov napredak zaustavljen jer je trećeplasirani već predaleko odmakao. Najviše uzbuđenja priredili su Radišić i vozač “honde” Džordan Majkls vodeći borbu za šesto mesto.

Bivši WRC vozač pronašao je bar delimičnu utehu za doživljena razočaranja osvojivši treću i poslednju trku šampionata. U njoj su se već u prvom krugu sudarili i odustali Radišić i Marfi, a Rolinson je kapitulirao kada mu je stradala zaptivka glave motora.

I Van der Driftov “audi” imao je tehnički problem i ostao je zaglavljen u petoj brzini, pa je lider šampionata ozbiljno smanjenom brzinom kružio stazom da bi upisao bodove.

Koristeći nevolje protivnika Padon je preuzeo vođstvo i odbranio se od intenzivnih višestrukih napada drugoplasiranog Džejdena Renslija u “hjundaiju”, kog je na kraju savladao s prednošću od 0.225 sekundi. Na treći stepenik podijuma izašao je Džordan Majkls u “hondi” i tako osvojeni bodovi omogućili su mu da u konačnom ishodu stekne zvanje vicešampiona serije.

Bodovna razlika između prvaka i viceprvaka iznosi 52 boda (Van der Drift 199 : Majkls 147).