Osamnaest automobila na otvaranju TCR Australija, O’Kif i “megan” najbrži na predsezonskom testu

Posle prinudne jednogodišnje pauze i cele sezone otkazane zbog pandemije korona virusa, TCR Australija počinje šampionat 2021. s 18 automobila prijavljenih za prvi takmičarski vikend.

Domaćin inauguralne runde 2021. je trkalište Simons plejns, a zbog nacionalnog praznika, (26. januar – Dan Australije), akcija se odvija u nedelju (dva treninga), ponedeljak (kvalifikacije i trka 1) i utorak (trke 2 i 3).

Dan Australije se proslavlja u čas dolaska prve flote britanskih brodova na kontinent 1788. godine

TCR šampionat Australije imaće šest rundi i svaka podrazumeva tri sprinta. Serija će se završiti polovinom septembra na Sendaun trkalištu.

U prvenstvu učestvuju automobili sedam marki: Alfa Romeo, Audi, Honda, Hjundai, Pežo, Reno i Folksvagen.

Na otvaranju šampionata najmasovniju flotu imaće Alfa i Honda (po četiri “đulijete”, odnosno “sivika tajp R”), slede po tri “hjundaija i30 N TCR” i “pežoa 308”, po dva “audija RS 3 LMS” i “renoa megan RS”.

Na startnoj listi ima imena poznatih iz Superautomobila. Majkl Karuzo i Li Holdsvort pilotiraju “alfama”, Toni D’Alberto vozi “hondu”, Džejson Bargvana “pežo”, a Džejms Mofat je u kokpitu “renoa megan”.

Kao što smo ranije već pisali, na prvoj rundi 2021. u “audiju” gostuje aktuelni as glavnog australijskog takmičenja, Čaz Mostert.

Dilan O’Kif nema veze sa Superautomobilima, ali nam je poznat iz TCR sveta i po prošlogodišnjem WTCR vajldkard nastupu na Zolderu. On je drugi adut Gari Rodžers motorsporta i njegova takmičarska sprava je, naravno, “reno”.

Upravo je O’Kif bio najbrži na zvaničnom predsezonskom testu sredinom januara na Filip Ajlendu, kada je izvezao za stotinku brži krug od Bena Bargvane u “pežou”.

Poredak tog test dana bio je zanimljiv jer su se na prvih pet mesta rasporedili po dva “renoa” i “pežoa”, te jedna “alfa”, modeli koji u drugim TCR serijama ređe dospevaju na najviše pozicije u odnosu na dalekoistočnu konkurenciju.

Na Filip Ajlendu su najbrža desetorica stala u interval manji od sekunde.

O’Kif je svoj rezultat ocenio kao krajnje pozitivan i dodao: “Iskreno, ovo nisam očekivao gledajući kako nam je išlo tokom dana, ali mislim da je sve bila velika igra s gumama. Znamo da su neki ljudi tokom dana montirali dobre gume, ne poričem da smo to na kraju učinili i mi. Mislim da je auto bio srazmerno dobar, nisam očekivao da bi Filip Ajlend mogao da bude jedna od naših najjačih staza, a ispostavilo se da jeste i time sam prilično zadovoljan.”

Trke na Simons plejnsu moći će da se prate posredstvom strima na TCR zvaničnom sajtu, one po srednjoevropskom vremenu startuju u 6:55, 1:10 i 5:25.