TCR Svetska serija i TCR Evropa ovog vikenda ponovo zajedno na Hungaroringu

Fotó: H. Szabó Sándor

TCR Svetska serija ovog vikenda dolazi na Hunagroring, gde će voziti poslednje evropske trke ove sezone.

Ona će se ponovo pridružiti TCR Evropa, posle uzbudljivog zajedničkog vikenda na otvaranju sezone u Portimau.

U međuvremenu, najbolji evropski vozači su se trkali na Spa-Frankoršampu i na ulicama Poa, dok je TCR Svetska serija prošlog vikenda posetila Valelungu.

U generalnom plasmanu TCR Svetske serije vodi Norbert Mihelis sa 159 poena, ispred Jana Erlahera koji je sakupio 134 i Roba Hafa sa 126 boda.

U generalnom plasmanu TCR Evropa vodi Tom Koronel sa 218 poena, ispred Džona Filipija (202), Kobea Pauvelsa (159) i Dušana Borkovića (135).

Isak Smit se neće takmičiti u Mađarskoj, njega će odmeniti Danijel Tkačenko, a posle nastupa na Valelungi u TCR Evropa dolazi i Kevin Čekon, kao timski kolega Mikaelu Karlsonu i Leventu Lošonciju.

Pista pored Budimpešte je izgrađen 1986. kako bi ugostio Formulu 1 kao prva zemlja iza nekadašnje “Gvozdene zavese”. Autodrom je sazidan za samo osam meseci i važi za najbrže izgrađenu stazu svih vremena. Konstruisali su je mađarski arhitekti Ištvan Pap i Ferenc Gulači.

Konfiguracija piste menjana je dva puta – 1989. je ukinuta šikana iza krivine 3, dok je 2003. produžen glavni pravac, uz opsežna reprofilisanja prve krivine, kao i završnog spleta od tri zavoja pre startno-ciljne ravnine. Dužina staze je 4.381 metar.

Da je Hungaroring tehnički veoma prohtevan, ali i vrlo podesan za kvalitetne turing trke svetskog nivoa, prvi put je dokazano 2011, kada je tu stigao WTCC i od tada je neprekidno na kalendaru najkvalitetnijih turing takmičenja.

Satnica mađarskog trkačkog vikenda izgleda ovako:
Petak 16. jun
12.00 Trening 1
17.45 Trening 2
Subota 17. jun
10.55 Kvalifikacije
17.05 Trka 1
Nedelja 18. jun
12.05 Trka 2

Kvalifikacije i trke možete pratiti na platformi tcr-series.tv.