Traže internacionalnu scenu: “Fijat tipo” ne debituje na Valelungi, već u Monci

Uprkos prethodnim najavama, takmičarski debi modela “fijat tipo TCR” neće se dogoditi na rundi italijanskog TCR šampionata na Valelungi, već sedam dana kasnije, na trkačkom vikendu TCR Evropa u Monci.

Auto će u kontinentalnoj seriji nastupiti s privremenom homologacijom i neće moći da osvaja bodove.

U Monci će ga voziti Luka Rangoni, bivši F3 šampion Italije, koji je ranije učestvovao u razvoju TCR “subarua” italijanskog tima Top ran motorsport i sporadično se s njim trkao.

“Fijat tipo TCR” stvorila je i razvila ekipa Teknodom sport, koja na njemu radi od 2018. godine i koja ga i prijavljuje za takmičenje.

Automobilu su određeni sledeći parametri Balansa performansi: minimalna težina od 1.265 kg, klirens od 80 mm i snaga motora na nivou od 100%.

Šef ekipe Domicijano Đakon objasnio je zašto je “tipov” debi pomeren za još nedelju dana.

“Imali smo priliku da ovog vikenda učestvujemo na vikendu TCR Italija u Monci, ali s ciljem da naš program bude internacionalno vidljiviji, odlučili smo da ga prijavimo za TCR Evropa u Monci.”

“Naš auto neće imati pravo da osvaja bodove, ali će biti suprotstavljen moćnijoj konkurenciji. Zahvaljujemo WSC grupi i promoteru TCR Evropa na podršci u ovom učešću. Ono predstavlja planirani korak u tehničkom razvoju automobila i pomoći će nam da identifikujemo područja na kojima moramo da radimo.”

“Jedva čekamo da vidimo kako će se “tipo” u ovoj ranoj fazi svog razvoja pokazati u poređenju s vrhunskim automobilima u TCR Evropa.”

Osnivač i promoter TCR koncepta, Marčelo Loti, izjavio je da je njegova WSC grupa već registrovala interesovanje timova i promotera različitih TCR šampionata za debitantski nastup “tipa TCR”.