Askona dominirao u prvoj trci na Hungaroringu, poveo u generalnom

Španac Mikel Askona osvojio je prvu trku mađarske runde Svetskog kupa turing automobila.

Hjundaijev trkač startovao je s pol-pozicije, izdržao je pritisak pratilaca na startu, a zatim sa čela kontrolisao zbivanja tokom svih 17 krugova, izvezavši i najbrži u vremenu 1:53.163.

Nepune dve sekunde iza Askone na cilj je stigao Jan Erlaher. Po izuzetno toplom vremenu čuvanje guma je bilo opšti imperativ, a u tome se aktuelni i dvostruki šampion odlično snašao. Ostavivši najbolje za kraj Jan je u pretposlednjem krugu obišao “audi” Natanaela Bertona, te osigurao svoj prvi ovogodišnji podijum.

Trećeplasirani Berton uglavnom nije ni pokušavao da prati Askonu, već se fokusirao na odbranu od Erlahera. U završnici, međutim, nije uspeo da mu se odupre i priznao je da je njegov zemljak bio mnogo brži.

Na četvrtom mestu završio je Žil Magnus, posle solidne i relativno mirne trke, u kojoj ga je povremeno ugrožavao, pa i gurao Ma Ćinghua, konačno peti.

Rob Haf je dovezao Zengeovu “kupru leon kompetision” do šestog mesta, a istakao se pretekavši Hondine pulene Estebana Gerijerija i Nestora Đirolamija.

Do ove trke vodeći u generalnom, Đirolami nije mogao bolje od sedmog mesta, a samo 6 desetinki iza njega kraj karirane zastave je prošao Santi Urutija u “lynk&co03”. Urugvajac je bio tradicionalno borben, dugo je lomio Gerijerijev otpor i najzad dobio južnoamerički duel, ostavivši Estebana na poziciji devet.

U poretku su sledili Lynk&Co piloti Ivan Miler i Ted Bjerk, a Norbert Mihelis je bio tek dvanaesti. Ljubimcu publike na Hungaroringu nije bio suđen bolji plasman jer je po kazni startovao sa 13. mesta, a činjenica da je u jednom trenutku bio izgubio duel s Mehdijem Benanijem nikako mu nije pomogla.

Iza trinaestoplasiranog Benanija završili su Atila Taši i Tom Koronel, s tim što Holanđaninu sleduje i kazna od 5 sekundi zbog udarca u zadnji levi kraj “kupre” Danijela Nađa.

Posle druge pobede u ovogodišnjem šampionatu, Askona je preuzeo vođstvo na tabeli vozača sa 77 poena. Đirolami je pao na drugo mesto sa 18 bodova zaostatka, slede Erlaher (-24) i Gerijeri (-26). U poretku ekipa vodi Minih motorsport ispred BRC rejsinga.

WTCR trka 2 na Hungaroringu startuje u 16:30 i trajaće 25 minuta + 1 krug.