Audi pred Nirburgring: Balast bi nas mogao koštati skoro pola sekunde po krugu

Nakon Zadvorta, trka za DTM šampionsku titulu je sve napetija, a na redu je Nirburgring.

Uoči poslednjih šest trka sezone, najmanje osam vozača ima realne šanse da osvoji titulu, od kojih su četvorica piloti „audija RS 5 DTM“: Matijas Ekstrem, Rene Rast, Majk Rokenfeler i Džejmi Grin.

Posle dosadašnjih 12 trka, Audi na talonu ima pet pobeda, tri pol-pozicije i devet najbržih krugova.

Proizvođač iz Ingolštata se učvrstio na prvom mestu na svim tabelama. U šampionatu vozača, njegovi vozači zauzimaju prve tri pozicije, ekipe Audi sport Rozberg i Abt sportslajn na vodećim su mestima u timskoj konkurenciji, a na tabeli proizvođača, marka s četiri prstena vodi sa 518 poena, daleko ispred BMW-a sa 405 i Mercedes-Benca sa 361 osvojenim bodom.

“Možemo biti jako zadovoljni kako je sezona protekla do sada”, rekao je šef Audi motorsporta Diter Gas.

Medjutim, očekivanja pred Nirburgring su nešto niža zbog hendikep težina, jednako nepopularnih među vozačima i navijačima, a čija je uloga da smanje razlike medju proizvođačima. Kontroverzna promena pravila rezultovala je situacijom u kojoj Audi dolazi na Nirburgring sa 25 kilograma više od BMW-a, iako su automobili proizvođača iz Minhena prvi prošli kroz cilj na obema trkama na Zandvortu (u drugoj je BMW diskvalifikovan).

Ova dodatna težina će loše uticati na ekipe Audi sporta, jer se zbog viška od 25 kilograma na 3,629 kilometara dugačkoj sprint verziji Nirburgringa, na osnovu kompjuterskih simulacija, očekuje gubitak od skoro pola sekunde po krugu.

Pogled na prošlogodišnje rezultate bi mogao da nam da odgovor šta da očekujemo. Tada su vremena 18 najbržih vozača u nedeljnim kvalifikacijama bila unutar 0.476 sekundi.

“Na prvi pogled, ovo može zvučati kao ‘nemoguća misija’ za naše vozače,” kaže Diter Gas. “Ali naša filozofija je: nemate šanse – iskoristite ih! Uprkos teškoj situaciji na Nirburgringu, moramo da pokušamo da osvojimo važne poene, a ne da se fokusiramo samo na podijum i pobede.”

Vodeći u DTM šampionatu vozača, Matijas Ekstrem gleda na ovu situaciju prilično slično: “Biće nam jako teško, pogotovo u kvalifikacijama. Ali oni koji me znaju, znaju da se uvek borim i da nikada ne odustajem. Putujem na Nirburgring sa 14 poena prednosti i voleo bih da tamo i odbranim svoje vođstvo u generalnom.”

Za kraj najave, jedna zanimljivost: prvu pobedu za Audi na DTM trci na Nirburgringu postigao je legendarni relista Valter Rerl, za volanom modela “V8 kvatro”. Bilo je to 1990. godine.