Baton: DTM momci samo daju gas i prianjanje rešava sve, naši automobili pređu u naglo preupravljanje

Finalni DTM vikend sezone na Hokenhajmringu ostaće upamćen po premijernom takmičarskom susretu tehnike iz nemačkog premijum turing prvenstva i vozila iz partnerskog Super GT šampionata Japana.

Automobili dveju serija od ove sezone su veoma slični, ali nisu i identični, a u Hokenhajmu (bar zasad) nije primenjen nikakav Balans performansi.

Ova dva takmičenja razlikuju se i konceptualno. Japancima su norma dugačke trke (jedna po vikendu), leteći startovi, vozački tandemi i zamene vozača, dolivanje goriva, više proizvođača pneumatika i namenski izrađeni gume umesto standardnih. Takođe, oni nemaju DRS i “push-to-pass” i ne koriste Indi proceduru za restart (vožnja u dvoredu).

Od gostiju s Dalekog Istoka u Baden-Virtembergu se zasad daleko najbolje pokazao Dženson Baton, šesti na startu, deveti na cilju trke 1 s “hondom NSX-GT”.

Super GT takmičari su pored redovnih treninga u petak imali i dodatna dva trening sata u četvrtak, ali im zbog promenljivog vremena posao nije nimalo olakšan. Kvalifikacije su počele po vlažnoj pisti, a završile se na suvom asfaltu i Baton je tu bio impresivan, šesti.

Trka 1 je takođe održana po suvom. Bivši F1 šampion izgubio je pozicije na njenom startu ali je od momenta kada je pronašao pravi ritam postajao sve brži. Na sredini distance, Dženson je zbog greške pri zameni guma potrošio 17,9 sekundi u boksu – redovnim DTM takmičarima za tu operaciju trebalo je manje od 10 sekundi – i pao je na 16. mesto.

Odatle se ipak vratio u gornji dom poretka, u čemu su mu pomogli sudar dva WRT “audija”, kao i kazneni prolazak kroz boks dosuđen Niku Mileru, ali su ulogu igrala i preticanja i direktne borbe u kojima se Dženson istakao.

Baton će jedini od pilota iz japanske delegacije voziti i u nedelju – Leksus i Nisan doveli su po par trkača, pa će poslednjeg takmičarskog dana umesto Japanaca Cugija Macude i Rija Hirakave na pistu izaći Italijana Roni Kvintareli i Novozelanđanin Nik Kasidi.

Posle prvog zajedničkog starta s DTM mašinerijom, Dženson je bio pun utisaka i vrlo rad da detaljnije govori o razlikama između DTM i Super GT automobila.

“Automobili veoma drugačije funkcionišu. Kad DTM ne koristi DRS, mi imamo malo veću brzinu, ali ne onoliko koliko sam mislio. Mi smo vrlo jaki na kočenju, ali se mučimo s bočnim opterećenjem i trakcijom.”

“DTM momci kao da samo nagaze na gas i prianjanje rešava sve pri bočnom opterećenju, dok se kod nas, čim dotaknemo gas, odmah dešava naglo preupravljanje. Mislim da tu leži dobar deo naših problema na vlažnoj pisti.”

“U tome je naša velika slabost, kasno dajemo gas pri izlasku na pravce, a isto važi i za brze krivine. Oni mogu da postavljaju automobile na mesta na koja mi ne možemo, jer do njih ne možemo da stignemo. Auto deluje pomalo lenjo, a mislim i da smo ga spustili malo prenisko. Ako vozimo gde i oni, nagazimo ivičnjak i onda uzletimo…”

Svi Super GT vozači istakli su da su im standardizovane Hankuk gume zadale najviše posla i glavobolje. Kod kuće, u Japanu, oni operišu sa namenski pravljenim pneumaticima, koji odgovaraju određenim automobilima i uslovima, a u DTM-u jedna guma mora da se natera da funkcioniše u svakoj situaciji. Stoga su gosti iz Japana eksperimentisali sa podešavanjima koja nikada nisu koristili, a pored toga su upoznavali i novu stazu.

“Svakako smo naučili mnogo, ali nam je teško s pravcima u podešavanjima, jer s automobilima nikad nismo bili u tom operativnom intervalu”, dodao je Baton, koji je Hokenhajmring odlično upoznao u F1 danima.

“U Japanu imamo osnovni setap automobila, koji je tamo i razrađen pomoću simulacija i čega sve ne. I onda u sve to samo ubacimo gume. Naše gume su drugačije, isprobavamo različite konstrukcije i mešavine. Sav naš mehanički posao tamo se obavlja kroz gume. Došli smo ovde i sve nam je novo, vozimo na novim gumama na stazi na kojoj ih nikada nismo vozili. Zato ima mnogo informacija koje moramo da usvojimo za nedelju.”

Uoči prvog zajedničkog DTM/Super GT nastupa očekivalo se da će trkačke sprave iz Japana biti brže na pravcima jer poseduju moćnije motore i napredniju aerodinamiku. S tom idejom je i Baton došao na Hokenhajmring.

“Začudo, i ja sam mislio da ćemo imati veću krajnju brzinu nego DTM, ali to nije slučaj. Naročito ne kada koriste DRS”, dodao je aktuelni Super GT šampion.

Subotnje performanse DTM i Super GT automobila biće pomno prostudirane kako bi bila doneta odluka o eventualnoj primeni Balansa performansi u nedelju.