Benani diskvalifikovan, auto bio lakši od dozvoljenog

Sve što je Mehdi Benani dobro uradio u drugoj trci u Marakešu – a toga je bilo – sada ne vredi ništa. Na tehničkom pregledu njegov „sivik“ bio je lakši od dozvoljenog minimuma, pa je Mehdi izbrisan sa pete pozicije. Njega ova diskvalifikacija košta 10 poena i spušta ga na 10. mesto u generalnom poretku.

Posledično, u plasmanu trke 2 za po jednu poziciju popeli su se Kozlovski (sada petoplasirani), Morbideli (šesti), Engstler, Filipi i Di Sabatino, a novi desetoplasirani je Tijago Monteiro. Vozači TC2T klase u apsolutnom poretku rangirani su bolje nego što su smeli i da sanjaju, a pravi hit je rezultat Mihaila Kozlovskog: Rus je ovim petim mestom izjednačio najbolji ikada ostvaren plasman Lade u jednoj trci Svetskog šampionata.

570_BENNANITamnu senku na Benanijev takmičarski vikend baca start trke 2. Preterujući u duelu sa Koronelom, Marokanac je isprovocirao najspektakularniji udes prve runde prvenstva. Holanđaninov „kruz“ je demoliran i snažna je bojazan da on neće moći da startuje u Francuskoj. Istog se plaši i Ivan Miler, kolateralna žrtva startnog karambola, pošto je i njegov „sitroen“ pretpeo gadna oštećenja.

U Mehdijevom nastupu bilo je i svetlih momenata: posle kaznenog prolaska kroz boks, na stazi je bio izuzetno borben: izašao je kao pobednik iz duela s Morbidelijem i Kozlovskim, u jednom trenutku obišao je i Čiltona, ali je trku ipak završio 26 hiljaditih delova sekunde iza engleskog vozača.

Benanija zbog sudara s Koronelom čeka još jedna kazna: prema odluci sudija, na prvoj trci na Pol Rikaru startovaće sa pozicije tri mesta niže u odnosu na onu koju bude izborio u kvalifikacijama.