Benani: Nastavili smo tamo gde smo stali u Kataru

Podijum u generalnom plasmanu, dve pobede u WTCC trofeju, od toga jedna dupla i prvo mesto u poretku nezavisnih vozača i timova – to je zbir postignuća Sebastijan Leb rejsing minulog vikenda na rundi Svetskog turing šampionata na Pol Rikaru.

Ekipa iz Alzasa se prvi put na turing sceni pojavila u tročlanoj postavi. Mehdi Benani osvojio je apsolutno drugo mesto u uvodnoj trci i oba puta pobedio u konkurenciji privatnika. Tom Čilton je omogućio timu prvu duplu pobedu u klasi u glavnoj trci. Treći “sitroen” Gregoara Demustijea, takođe se dovezao do podijuma u WTCC trofeju i ušao u prvih 10 u generalnom. Bogat ulov koji sluti na dobro.

slr francuska

Posle dobrog starta u uvodnoj trci, Mehdi je već posle prve krivine izbio na drugu poziciju. Zahvaljujući kvaru ,,volvoa” i Milerovoj kazni, kao i borbama koje su vodili tokom trke, Tom i Gregoar su se plasirali na deseto, odnosno jedanaesto mesto.

U glavnoj trci start je opet bio uspešan za svu trojicu vozača tima. Benani je bio u borbi sa ,,ladama” Katsburga i Valentea, dok je Čilton pritiskao Ekbloma. Na cilju su Marokanac i Britanac bili ukupno osmi i deveti, dok je Francuz trku završio kao trinaesti.

“Bili smo fokusirani na WTCC trofej , ali smo razmišljali o mogućnosti da se umešamo i u borbu u generalnom plasmanu. Tako je i bilo”, objasnio je šef ekipe, Dominik Hajnc. ,,Mehdi je već uspeo, jer je postigao dve pobede i apsolutni podijum. Tom je usred procesa učenja, ali je napredak koji je postigao između dve trke dokazao njegov veliki potencijal. Gregoar se takođe dobro pokazao ulaskom u top deset. Svaki od naša tri vozača popeo se na podijum, to potvrđuje da oni mogu da se takmiče na čelu kolone. Veoma smo zadovoljni ovom rundom u Kasteleu”, istakao je Hajnc.

benani

,,Jedan podijum u ukupnom plasmanu i dve pobede u konkurenciji nezavisnih vozača dokaz su da smo startovali onako kako smo 2015. zatvorili sezonu u Kataru!”, primetio je Benani, koji je zajedno sa fabričkim pilotima Sitroena učestvovao u prvom MAC3 trijumfu francuskog proizvođača. “Imao sam dva dobra starta iako je drugi mogao da bude još bolji, ali sam morao da izbegnem Toma Koronela. Sve u svemu, imao sam dobar ritam.”

,,Mislim da smo mogli da postignemo za nijansu više u glavnoj trci, ali s obzirom, na rezultate uvodne trke, nisam hteo da mnogo rizikujem, da ne bih izgubio sve. Morali smo i da imamo na umu da smo opterećeni sa osamdeset kilograma balasta i zato, iskreno, teško da je moglo iole bolje. Drago mi je zbog ovog prvog vikenda. Prvi smo u WTCC trofeju i na pravom smo putu u generalnom plasmanu”, rekao je Marokanac, već drugu sezonu u timu SLR.

cilton

,,Bilo je sjajno što je Sebastijan Leb bio uz nas, on je ogromna podrška”, dodao je Čilton. “Pošto je odlično upoznat sa ,,C-elizeom”, njegov savet je bio ključan i omogućio nam je da napredujemo. Vozio sam dobru drugu trku, pošto sam napredovao sa dvanaeste na devetu poziciju i zamalo pretekao Mehdija u završnici.”

“Kvalifikacije su bile teške isto kao i prva trka. Nisu bile reprezentativne, ja dotle nijednom nisam vozio sa novim gumama na suvoj stazi. Morao sam da promenim pristup i da s onoga što sam poznavao na “ševroletu” pređem na ono što sam otkrio na “sitroenu”. Završilo se bolje nego što je započelo i to je veoma pozitivno. Odličan je osećaj izaći na podijum u konkurenciji privatnika, a drugo i četvrto mesto su sjajan način da se započne godina”, optimistično je prokomentarisao engleski trkač.

,,Pokazali smo se veoma dobro po vlažnom vremenu. Postalo je teže kada se staza osušila, jer još učimo o takvim uslovima. Uživao sam u uvodnoj trci, ušao sam u u prvih deset u generalnom i osvojio podijum među nezavisnim vozačima, ali sam uživao i u velikim borbama u koje sam bio umešan. Hteo sam da držim tempo mojih timskih kolega i generalno je to bio slučaj. Ovaj prvi nastup je je bio veoma ohrabrujući za budućnost. Osećam da trenutno i dalje učimo, ali smo radili dobro, a to je se najviše računa”, zaključio je Demustije posle svog debija u “sitroenu” i timu SLR.