BMW testirao DTM automobil sa dvolitarskim turbo motorom

BMW motorsport izveo je prvi funkcionalni test DTM automobila nove generacije, izrađenog po pravilima Klase 1, koja će važiti od iduće sezone.

Glavnu odliku novog bavarskog jurišnika u premijum turing seriji i ključnu komponentu Klase 1 predstavlja novorazvijeni dvolitarski turboprehranjivani agregat. U automobilu opremljenom tim motorom Bruno Spengler je prešao prve kilometre u Dingolfingu, mestu u kojem se nalazi najveća fabrika BMW grupe u Evropi.

Zaključno sa nedavno završenom sezonom, DTM standard podrazumevao je V8 motore od četiri litra, njih će od 2019. odmeniti efikasniji i značajno snažniji četvorocilindraši.

Da bi novi motor mogao da bude ugrađen u “BMW M4 DTM”, bile su potrebne modifikacije u dovodu i odvodu vazduha, odnosno usisnom i izduvnom sistemu. Pre homologacije novog automobila biće potrebne dalji evolucioni koraci zasnovani na novim pravilima.

“Naših prvih nekoliko kilometara u epohi Klase 1 prošlo je vrlo pozitivno i zadovoljni smo funkcionalnim testovima”, komentarisao je direktor BMW motorsporta Jens Markvart. “Novi turbo zvuči sjajno, ali mu je najimpresivnija odlika efikasnost, iako je značajno snažniji od V8 prethodnika.”

Dogodine će se navršiti 50 godina otkako je BMW osvojio Evropski šampionat turing automobila, i to sa prvim modelom kuće sa BMW turbo motorom. Kontinentalni naslov je 1969. osvojio Diter Kvester u “BMW-u 2002 TI”.

“Posle prvih kilometara s novim motorom, jedva čekam da počne nova sezona”, izjavio je Spengler. “Mogu samo da zamislim koliko će zabavno biti kada izađemo na stazu sa toliko mnogo snage. Dodatna snaga se oseća i priredićemo još bolju predstavu navijačima u 2019. Manje se vremena provodi na punom gasu, ali je maksimalna brzina veća nego ranije i moraćemo još više da radimo za volanom”, najavio je DTM šampion iz 2013.

Očekuje se da će zahvaljujući novim motorima snaga automobila u popularnoj turing seriji skočiti za 100 KS, na ukupno 620 KS, uz maksimalne brzine od preko 290 km/h.

Prvi test u organizaciji DTM promotera, sa ciljem pripreme za sezonu 2019, biće organizovan od 11. do 14. novembra na Eštorilu.