BMW Van der Lindeu poverio GT i zadatke u Formuli E

Po završetku fabričkog DTM programa, BMW motorsport dodeljuje nova zaduženja za 2021. vozačima koje je zadržao na platnom spisku.

Tako je Južnoafrikancu Šeldonu van der Lindeu određen angažman koji je kombinacija testiranja i trkačkih dužnosti.

Za početak, on će biti test i rezervni vozač fabričke BMW ekipe u Formuli E (BMW i Andreti motorsport) i u tom svojstvu pojaviće se na otvaranju sezone, 16. i 17. januara u Santjagu.

Njegov status podrazumeva učešće u svim procedurama i procesima u timu i obavezu da uskoči u kokpit umesto jednog od stalnih trkača, Maksimilijana Gintera i Džejka Denisa, ukoliko neko od njih bude sprečen da nastupi.

Van der Linde se s automobilom Formule E već upoznao tokom test vožnji i na simulatoru u Minhenu.

U drugoj sferi delovanja, on će kao test vozač nastaviti da doprinosi završnoj fazi razvoja “BMW-a M4 GT3”. Novi model treba da bude spreman za klijentske takmičarske poduhvate u 2022.

Najzad, planirano je i da južnoafrički pilot vozi značajnije GT trke za volanom “BMW-u M6 GT3”, ali će detalji tog programa biti saopšteni kasnije.

Van der Linde je fabrički BMW vozač od 2019. godine i tokom protekle dve sezone primarno takmičenje bio mu je DTM. Za to vreme u kategoriji je zabeležio jednu pobedu (Asen 2020), jednu pol-poziciju i dva podijuma.

U 2020, inače mizernoj za BMW u DTM konkurenciji, bio je šesti u generalnom i drugi najuspešniji trkač brenda, iza Tima Gloka.

Bio je u trećeplasiranoj posadi na 24 sata Nirburgringa, a prošlog vikenda je, deleći kokpit “BMW-a M6 GT3” s Augustom Farfusom i Nikijem Katsburgom, trijumfovao na svom domaćem terenu, trci 9 sati Kjalamija.