Boldiž: Ako se vratimo u TCR Istočna Evropa, došli bismo s novom “kuprom leon kompetision”

Photo Xavi Bonilla / DPPI

Osim što je vozio celu sezonu Svetskog kupa turing automobila za Zenge motorsport, mađarski automobilista Bence Boldiž je u 2020. učestvovao i na dva trkačka vikenda TCR prvenstva Istočne Evrope.

Boldiž se u regionalnoj seriji trkao u Zengeovoj “kupri” na Grobniku i Slovakija ringu, gde je zapravo i izveo svoje prve korake na TCR sceni, pre prelaska na najveću, WTCR pozornicu.

“Ne mogu mnogo da kažem o našim performansama u TCR Istočna Evropa jer smo se takmičili samo na prve dve runde, pa sedmo mesto u generalnom nije toliko relevantno”, kaže Zengeov pulen.

“Ta dva trkačka vikenda bila su moji prvi izlasci na pistu u TCR automobilu i tu smo bili da bismo učili. Naravno, podijum na drugoj rundi bio je lep momenat, pogotovu zato što sam startovao s dvanaestog mesta, a završio sam drugi. Trka je bila uzbudljiva, a naš tempo zaista dobar i Slovačka je moja najbolja uspomena.”

Taj rezultat u drugom sprintu na Slovakija ringu bio je i Boldižov najbolji u kratkotrajnoj regionalnoj kampanji 2020. Za neke ružne uspomene u samo dva trkačka vikenda i nije bilo vremena.

“Na sreću, na te dve runde nije bilo toliko mnogo ružnih trenutaka. Ako bih morao da odaberem jedan, rekao bih da su to kvalifikacije u Slovačkoj, gde sam pravio greške. Ali, sve u svemu, nije to bilo ništa ključno.”

Boldiž ističe da mu je naučeno u istočnoevropskoj seriji bilo od koristi kao priprema za FIA WTCR kampanju, mada potencira da je razlika u kvalitetu između serija izuzetno velika.

“Naravno da mi je to mnogo pomoglo. Razume se da je bilo dobro da sednem u TCR automobil pre nego što je FIA WTCR sezona počela. Ja sam i rekao da smo zato vozili TCR Istočna Evropa. Da, priprema je bila dobra, pogotovu za mene, ali je nivo u FIA WTCR očigledno mnogo viši, tako da je to bio veliki korak naviše.”

“TCR Istočna Evropa je jedna od najboljih serija za učenje, tu ima dobrih vozača, neki od njih poseduju veliko iskustvo. Staze su takođe dobre. Ali, FIA WTCR je svakako nivo iznad i tu morate da date 110 % sebe u svakoj trci da biste postigli neke dobre rezultate.”

Iako nema definisane planove za 2021. i ne zna da li će ostati WTCR trkač, Mađar ne isključuje nastupe u istočnoevropskom šampionatu.

“Još ne znam. Svakako bih voleo da ostanem u FIA WTCR sa Zenge motorsportom. Uživao sam u svakom trenutku sezone, sve je bilo veoma profesionalno.”

U minuloj sezoni Bence je svoj WTCR program izvezao u najnovijoj “kupri leon kompetision”. Bude li se vraćao u TCR Istočna Evropa, taj auto mogao bi da bude njegova trkačka sprava i u regionalnom šampionatu.

“To takođe još ne znam, ali ako budemo želeli da se trkamo u TCR Istočna Evropa, mislim da ćemo dovesti novu “kupru”. Siguran sam da bismo bili kadri da se borimo za pobede jer je novi auto izvanredan, a ja sam svakako puno naučio u 2020.”