BTCC stigao u Škotsku

Došlo je vreme za tradicionalni godišnji izlet Britanskog turing šampionata u Škotsku: šesta runda prestižne serije vozi se ovog vikenda na stazi Nokhil, severno od Edinburga.

To je domaći teren Hondinog vozača Gordona Šedena, koji je prvu polusezonu završio kao vodeći u generalnom, a zatim je prošao kroz pakao na Snetertonu, osvojio samo 2 boda i skliznuo na treće mesto na tabeli. Nema sumnje da će BTCC šampion iz 2012. uživati najveću podršku od svih takmičara na Nokhilu, gde inače ima posao kao direktor razvoja ovog sportskog kompleksa.

Pre dve sedmice, Kolin Turkington je u „folksvagenu CC“ zabeležio dve pobede, skočio je na drugu poziciju u generalnom i u velikom stilu se vratio u borbu za titulu. Istovremeno, njegov timski kolega Džejson Plejto završavao je trke na Snetertonu kao treći, četvrti i drugi, što ga je lansiralo na čelno mesto u šampionatu, a njegov zaostatak od 10 bodova za tadašnjim liderom pretvorilo u aktuelnu prednost od 16 poena.

Turkington3 turkington, plato„Kazano inženjerskim rečnikom, to je delta od 26 bodova, bili smo 10 poena iza, a sada smo 16 ispred i to je bio izvanredan vikend“, analizira Plejto prošlu BTCC rundu i istovremeno nedvosmisleno ukazuje na BMW kao na apsolutnog favorita u Škotskoj, zbog prednosti zadnjeg pogona.

„BMW će na Nokhilu osvojiti sve tri trke“, predviđa Plejto. „Ako to ne izvedu, to će značiti da su podbacili. Nokhil je BMW staza, a mi samo moramo da se pobrinemo da budemo prvi iza njih i mislim da to možemo da izvedemo. Loše je što tamo dolazim kao vodeći u prvenstvu, jer to znači da nosim 75 kilograma balasta. Znamo da na Nokhilu verovatno nećemo pobeđivati, ali to ne znači da ne možemo da budemo treći ili četvrti i dokle god smo ispred svih ostalih, to je jedino bitno.“

U najboljoj BTCC tradiciji, nemoguće je kazati ko je zaista favorit za titulu. Dok su se Šedenove šanse nešto smanjile, Plejtoove i Turkingtonove su svakako porasle, ali njih trojica nisu i jedini koji pretenduju na najsjajnija odličja. Zvanični sajt šampionata razgoreva vatru i proširuje spisak pretendenata na sve vozače do jedanaestog mesta, što bi značilo da su u igri i četvrtoplasirani Sem Tordof, pa za njim Endrju Džordan, Met Nil, Endi Priol, Džek Gof, Adam Morgan, Rob Kolard i Aron Smit. Ipak, usuđujemo se da pretpostavimo da se ova lista slobodno skratiti za tri ili četiri imena.

Jordan3Iako je prvu ovogodišnju pobedu MG-u doneo Gof, Džordan je na tabeli najbolje pozicionirani vozač britanske marke u kineskom vlasništvu. Stabilan osvajač poena sebi je uoči predstojećeg vikenda postavio relativno skroman cilj: „Ako Nokhil završite sa tri top 6 rezultata, dobro ste prošli, jer je tu trkanje energično. Agresivnost mora da se odmerava i sve vreme je reč o žongliranju između agresivne vožnje i osvajanja bodova. Staza tradicionalno nije naročito podesna za MG, vikend će verovatno pripasti BMW-u ili Hondi, ali i mi ćemo pokušati, a ko zna šta vremenske prilike mogu da prirede.“

Trostruki BTCC prvak Met Nil na Snetertonu je prošao tek nešto bolje od svog kolege Šedena. U Norfolk je došao kao treći u generalnom, a u Škotsku stiže kao šestoplasirani, u zaostatku od 42 poena za vodećim. „Nismo ispali iz igre“, poručuje Nil. „Skliznuli smo na tabeli, ali pozitivno je što u trku 1 na Nokhilu ulazimo lakši. Tamo težina može da vas „ubije“. To je BMW-ova staza, ali „sivik“ je spretan i manjak težine mogao bi da nam pomogne u kvalifikacijama. VW je pokazao da možete imati sjajan vikend ako se kvalifikujete pri vrhu. Nama treba baš takav jedan vikend da bismo ih sustigli.“

Knockhill1Nokhil je dugačak svega 1,27 milja, uzan je, vijugav, nalazi se na ustalasanom terenu i njegove karakteristike odgovaraju automobilima s pogonom pozadi. Puleni BMW-a dočekuju škotske trke s krupnim očekivanjima, u prvom redu Sem Tordof iz tima Vest Sari, četvrti u generalnom i najbolje rangirani vozač BMW-a 125i.

„Sneterton je bio mešavina svega i svačega, ali smo osvojili dosta bodova i zadržali smo se na četvrtom mestu u generalnom“, kaže Tordof, koji nije ni očekivao da će u Norfolku blistati s autom na zadnji pogon, ali je zabeležio dva solidna top 5 plasmana. „To nam je i bilo važno na stazi koja ne spada u one na kojima smo baš moćni. A sada idemo na Nokhil i tamo bi trebalo da prođemo dobro.“

Razlog za optimizam ima i Endi Priol, takođe trkač Vest Sarija, koji je posle solidnog izdanja na Snetertonu priznao da „ponovo razmišlja o osvajanju naslova“. Dva treća mesta na prethodnoj BTCC rundi, uz vredne ranije rezultate, popela su trostrukog WTCC šampiona sa devetog na sedmo mesto na tabeli, a u Škotskoj će njegov auto bar na početku vikenda biti relativno rasterećen u smislu balasta.

priaulxOvosezonske BTCC trke 19, 20 i 21 voziće se u nedelju, a svaka će trajati po 24 kruga. Startni raspored prve diktira ishod polučasovnih subotnjih kvalifikacija. Najbrži krugovi u trci 1 daju početni poredak u trci 2, dok se mesto od kojeg počinje inverzija u određivanju startne rešetke za trku 3 određuje žrebom.