BTCC završava polusezonu na Olton parku, prvih deset vozača “staje u” 50 bodova

Britanski šampionat turing automobila se nastavlja ovog vikenda (29-30. jun) trkama na Olton parku.

Legendarna staza u Češiru je uvek pružala uzbudljive trke, a već tradicionalno očekuje se veliki broj navijača.

Osvojivši treću trku na Kroftu, vozač “forda” Tom Čilton postao je šesti različiti pobednik ove godine, ali tu trku su obeležili vozači “BMW-a“.

Štaviše, rivalima bavarskog proizvođača se ne piše dobro ni ovog vikenda, jer je u prošlosti “BMW“ bio dominantan i na Olton Parku.

Razlika između prve desetorice vozača u generalnom plasmanu iznosi samo 50 poena (jedan trkački vikend donosi 67), a Kolin Turkington u “BMW-u“ predvodi karavan.

Iza njega se nalazi Džoš Kuk u “hondi“ sa 11 poena zaostatka, dok je Ešli Saton u “subaruu“ treći, samo dva poena iza Kuka.

Na četvrtom mestu se nalazi Endrju Džordan u još jednom “BMW-u“, koji je osvojio čak pet od prvih 12 trka. Da nije bilo vikenda na Doningtonu, gde je zbog uništenog automobila propustio sve tri trke, šampion iz 2013. Džordan bi verovatno vodio u generalnom plasmanu.

“Drugi ‘dabl’ ove godine“, srećan je bio Džordan posle pobeda na Kroftu. “Ovo nas vraća u igru posle katastrofe na Doningtonu. Treba da budemo realni, ovde ima mnogo brzih momaka, ali mi smo u dobroj formi. Imam poverenja u sebe, auto i tim.“

“Sada idemo u Olton Park gde sam siguran da ćemo biti konkurentni. Borba za titulu počinje ovde.“

Vozači Halfords Juasa “hondi“, Met Nil i Den Kamiš, nalaze se u prvih deset, dok je Rori Bučer, takođe u “siviku“, imao težak vikend na Kroftu.

Čiltona je pobeda vratila u borbu za titulu, dok Tom Ingram u “tojoti“ i Džejson Plejto u “voksolu“ zaokružuju prvih 10 u generalnom plasmanu.

Što se tiče domaćih trkača u Češiru, Tom Olifant u “BMW-u“ cilja pobedu. On se ove godine peo na podijum, a tempo mu postaje sve bolji i bolji.

Adam Morgan je još jedan domaći trkač. Po osvajanju podijuma na Brends Heču, na otvaranju sezone, vozač “mercedesa” imao je veoma loše trke.

Spidvorks motorsport se nalazi u blizini Oltona, kao i Tojotina fabrika u Disajdu, pa Tom Ingram može očekivati dodatnu podršku.

Olton Park je dugačak 2,23 milje, a najbrži krug u kvalifikacijama izvezao je Džejson Plejto (1:25.484), 2015. godine u “folksvagenu CC“.

Rekord kruga u trci (1:26.404), takođe postavljen 2015, drži Endi Priol u “BMW-u 125i M Sport“.

Prošle godine su na Olton Parku trijumfovali Met Simpson u “hondi“, Kolin Tukrington u “BMW-u“ i Robert Kolard u “BMW-u”.

BTCC satnica za Olton Park

subota (29. jun)
10:35-11:15 trening 1
13:10-13:50 trening 2
16:20-16:50 kvalifikacije

nedelja (30. jun)
13:20 trka 1 (15 krugova)
15:50 trka 2 (15 krugova)
18:10 trka 3 (15 krugova)