Čilton osvojio prvu trku od povratka u BTCC: Volim Nokhil i volim kad su uslovi užasni

Poslednji WTCC šampion u kategoriji privatnika, BTCC povratnik Tom Čilton zabeležio je prvi trijumf otkako od 2017. u celosezonskom angažmanu ponovo nastupa u najznačajnijem automobilističkom takmičenju na Ostrvu.

Sada pilot Motorbejsovog “ford fokusa RS”, Čilton je na Nokhilu slavio u trci 3 i postao četrnaesti različiti pobednik u sezoni, što je rekord u Britanskom prvenstvu turing automobila.

Dosad je rekordna bila kampanja 2017, koja je proizvela 13 različitih osvajača trka. A jubilarna 60. BTCC sezona deluje kao pravo doba za pomeranje granica još jednog statističkog podatka na večnoj listi šampionata.

Čilton je vikend započeo nimalo impresivnim petnaestim vremenom u subotnjim kvalifikacijama. Kako je odmicao kišni trkački dan na Nokhilu, on je napredovao korak po korak. Trku 1 završio je dvanaesti, kroz cilj druge prošao je osmi, a zatim su, zbog neregularnog klirensa diskvalifikovani provizorno prvo i drugoplasirani, Ešli Saton i Tom Ingram.

To je vozača “forda” uzdiglo na šestu poziciju u konačnom poretku, a zatim ga je pogledala i sreća. Žreb je upravo šestoplasiranog doveo na pol-poziciju za trku 3, što je značilo da Čilton ima idealno polazište i čist vidik pred sobom po vlažnoj pisti u Škotskoj.

Englez je u nastavku isporučio i rezultat: za volanom žutog “fokusa” osvojio je trku s relativnom lakoćom, kontrolišući zbivanja i na startu i na restartu. Takođe, morao je da se nosi s presijom lidera serije Kolina Turkingtona, naročito izraženom u poslednjim krugovima trke.

Tom je Motorbejsu doneo prvu ovogodišnju pobedu, a sam je u Britanskom prvenstvu poslednji put trijumfovao još 2011, i onda vozeći “fokus”, ali za ekipu Arena motorsport. Njegova poslednja pobeda na Nokhilu takođe datira iz 2011.

“Veoma sam srećan zbog svih članova ekipe, mnogo su se trudili i najzad je sve ispalo dobro”, kazao je Čilton, koga je pobeda uzdigla na visoko šesto mesto u generalnom. “Trka je bila briljantna. Video sam da više neće padati kiša, pa sam u ranoj fazi čuvao gume da bi mi ponešto ostalo i za kraj. Inženjer mi je preko radija poručio da mi se Kolin primiče, na šta sam odgovorio: ‘Imam i ja oči’. Video sam ga kako stiže, ali sam imao dovoljno u rezervi.”

“To nam je peti ovogodišnji podijum, pobeda nam je stalno izmicala i najzad smo je ugrabili. Volim ovakve uslove, kada je staza masna i užasna. I volim Nokhil. Sjajno je što sam ponovo pobedio tu. Pomalo je i šašavo: poeni donose trofeje, ali ponekad vam je najvažnije da osvojite trku i zato se trkamo, zbog tih malih stvari. Promućkate šampanjac najsnažnije što možete, a onda te trofeje poređate na istaknuto mesto na kaminu.”