De Silvestro: Ne bih se selila u Australiju da je angažman jednogodišnji

Prošlonedeljnom trkom Klipsal 500 u Adelejdu otvoren je australijski šampionat Superautomobila 2017.

U obema vožnjama slavio je aktuelni šampion Šejn van Gisbergen u “holden komodoru”.

Švajcarkinja Simona de Silvestro, pilotesa Nisan motorsporta, tog vikenda je otpočela prvu od svoje tri predstojeće pune kampanje u kategoriji.

Na kvalifikacijama za trku 1 izvezla je 24. vreme, zaostavši 1,4 sekunde osvajačem pol-pozicije. Prvi, subotnji nastup završila je na 20. mestu od 26. učesnika, kao poslednja koja je ostala u istom krugu s pobednikom.

Za nedeljni okršaj na distanci od 250 kilometara Simona se kvalifikovala kao pretposlednja, 25, kasneći 1,9 sekundi za najbržim. U toj trci stigla je na cilj 23, izgubivši krug jer ju je, kada je skretala u boks, otpozadi udario Džejms Kortni.

Kako u disciplini ima samo dva starta – nijedan u Adelejdu – i kako joj generalno nedostaje iskustvo u turing trkanju, pogotovu u tako specifičnoj seriji kakva su Superautomobili, može se reći da je prošla veoma solidno.

Naravno, pravu brzinu ona tek treba da dostigne, a za to je potrebno vreme. Stoga u još jednom osvrtu na svoj prelazak u najvažniju seriju u Australiji, De Silvestrova ističe da se na takav korak ne bi odlučila da je u pitanju kraći angažman od ugovorenog trogodišnjeg.

“Ne bih se selila u Australiju da je u pitanju bio samo jednogodišnji ugovor, to bi jednostavno bilo preteško”, kazala je 28-godišnjakinja portalu Motorsport.com.

“Znam to iz vremena kada sam otišla u Indikar. Imala sam neke prilično dobre rezultate u prvoj godini, ali mi je realno tek u trećoj sezoni sve došlo na svoje mesto i mogla sam da vozim pri vrhu poretka.”

“To je nauk koji nosim iz prošlosti. Zato je moj dolazak u Superautomobile, koje pojma nemam kako treba da vozim, morao da bude skopčan s dugoročnijim angažmanom. To mi daje priliku da u ovoj kategoriji stignem donde dokle želim. Da je u pitanju bila samo jedna godina, bilo bi mi mnogo teže da se odlučim.”

U Adelejdu njeni vremenski zaostaci za suparnicima uopšte nisu bili veliki, a u pojedinim fazama obeju trka krugovi su joj bili tek za 1,1 sekund lošiji od najbržih. Međutim, minimalne razlike i jesu karakteristika Superautomobila i Simona priznaje da joj je baš zato još veći izazov da se približi vodećima. Kada o poretku odlučuju stotinke (ređe desetinke), onda se nedostatak iskustva plaća veoma skupo.

“To mnogo košta”, potvrđuje štićenica Nisana. “Ako pogledam podatke, nedostaje mi samo malo u svakoj krivini. Pomalo sam isfrustrirana samom sobom, jer želim da odmah vozim pravim tempom, a jako je tesno i morate dati baš sve od sebe da biste bili na čelu.”

Izazovi s kojima se “Gvozdena devica” susreće u 2017. nisu ograničeni samo na trkačku pistu. Ona u Australiji mora da izgradi ceo novi život, a prvi korak u tom smislu već je učinila, preselivši se iz rodne Švajcarske na period koji će trajati bar koliko i njen aktuelni ugovor.

“Pronašla sam stan u Melburnu koji je relativno blizu ekipe, to je rešeno. Pokušavam da se smestim, da se snađem, da upoznam ljude. Nedostaje mi mnogo šta od onog na šta sam kod kuće navikla, jer tamo su mi i porodica i prijatelji. Ovde mi je drugačije, ali je u redu. Navikla sam na ovakve stvari kada sam se selila u Ameriku.”

“Zatim, preostaje mi da upoznam ekipu, to je potpuno novo okruženje. Trkački vikendi su takođe prilično drugačiji, dakle, sve je novo. Ja imam mnogo iskustva, ali moram da kažem da je ceo Klipsal 500 vikend bio potpuno drugačiji od bilo čega što sam ranije radila”, zaključila je Simona De Silvestro.