Demustije: Tempo dobar, ali smo bili malerozni

Gregoar Demustije vidno je napredovao u performansama tokom WTCC trkačkog vikenda na Pol Rikaru. Francuski vozač je prvi put u turing karijeri prošao u drugu fazu kvalifikacija, a do pol pozicije na inverznom startu nedostajalo mu je svega 0,015 sekundi.

Demustijeov poboljšani tempo na njegovoj domaćoj WTCC rundi postao je očigledan na treninzima. Na obe subotnje sesije bio je najbrži privatnik, prvu je završio kao ukupno šesti, dok je na drugoj zabeležio apsolutno drugo vreme.

Najbolje izvezene kvalifikacije u godini donele su Demustijeu prvi prolaz u Q2, a pol pozicija za trku 2 izmakla mu je za svega 15 hiljaditinki, pa je Kraft-Bambuov „ševi“ za obe nedeljne vožnje imao startno mesto 11. Pomalo frustriran što mu je do idealne polazne pozicije nedostajalo tako malo, Francuz je priznao sopstvenu grešku u poslednjoj krivini, koja ga je koštala „barem desetinku“.

demoustier 471922Loš start u trci 1 rezultirao je gubitkom četiri ili pet pozicija, a zatim je usledio i sudar sa Hafom. Sve je to osudilo Demustijea na borbu sa Džonom Filipijem i Stefanom D’Asteom, daleko od zone poena. Prvi nastup vozač Kraft-Bambua okončao je na 13. mestu apsolutno i kao peti među privatnicima.

Otvaranje trke 2 prošlo je još gore: auto je pola minuta ostao ukopan u mestu i to je stavilo tačku na bilo kakve ambicije ovogodišnjeg WTCC debitanta. Pošto se „ševi“ ipak pokrenuo, šesnaest takmičarskih krugova bili su isprobavanje sopstvenih mogućnosti. Ishod: šesti najbrži krug u trci, ukupno pretposlednje, 14. mesto i 7. pozicija u Jokohama trofej poretku.

„Na startu sam imao veliki problem s kvačilom, najmanje 30 sekundi nisam mogao da se pomerim“, ispričao je Gregoar. „Posle sam probao da ulovim konkurente, ali je to bilo nemoguće. Šteta, ovog vikenda smo imali baš dobar tempo, ali smo bili malerozni. Tim je radio dobro, a i ja sam se poboljšao“, kazao je Francuz posle svog dosad najzanimljivijeg nastupa u Svetskom turing šampionatu.