Đirolami posle testa novog “sivika”: Nivo tehnologije je dva koraka ispred u odnosu na prethodni model

Photo credit: JAS motorsport - Davide Chioss/HRC

Nova “honda sivik tajp R”, koju je izradio JAS motorsport, ugledala je svetlost dana, a prvi zvanični test obavio je Hondin vozač Nestor Đirolami.

Trkački debi novog automobila očekuje se u aprilu, a prve utiske o njemu ispričao je Đirolami, koji je sa starom verzijom ove trkačke sprave 11 puta pobeđivao na svetskoj sceni.

“Najveća razlika je kokpit. Novi je mnogo konforniji i ima bolji položaj sedišta, podesiv je kao u GT autu. Sedište je bliže centru automobila, tako da bolje raspoređuje težinu, a pošto je niže, osečaj je kao da auto radi kroz vaše telo. Nivo tehnologije je dva koraka ispred u odnosu na prethodni model”.

“Lakše se vozi na limitu, sve je glatko i nema velike borbe sa vozilom. Vozači koji budu novi u TCR lakše će pronaći granice, a najbolji trkači će lako primetiti razliku. Stari “sivik” je bio dobar u srednje brzim krivinama, kakve su na Hungaroringu, a nova ima duže međuosovinsko rastojanje, pa je povećana brzina u svim krivinama i stabilniji je na kočenju. Upravljanje je prilično modifikovano, reaktivnije je na skretanju”, pojašnjava Đirolmi.

On je novi “sivik” vozio dva dana na pisti Tacio Nuvolari, ali tvrdi da je primetio svaku razliku i da je potencijal novog auta obećavajući.

“To je potpuno nov auto i imamo pune ruke posla sa programom testiranja, pre nego što ga pustimo na trke. Naš zajednički cilj je da postane globalni lider u TCR serijama u 2023. i ja sam veoma ponosan što sam ga prvi vozio”, dodao je on.