“Diskretni heroji” Brends Heča: Ejden Mofat, Rob Ostin, Tom Ingram i Sena Proktor

Borba Eša Satona i Kolina Turkingtona za prestižnu BTCC krunu bila je u centru pažnje na Brends Heču, ali su svoje trenutke slave imala još najmanje četvorica vozača.

Prvi među njima, Ejden Mofat, zaslužio je taj status jer je u “mercedesu A-klase” tima Lejzer tuls (Laser Tools) osvojio prvi nedeljni sprint.

“Sjajan način da završim sezonu i lep, mada zakasneli rođendanski poklon”, ispričao je 21-godišnji Škot, rođen 28. septembra. “Ekipa mi je obezbedila sjajan auto, bio je briljantan celog vikenda. Kada smo stigli do te prve pobede na Donington parku, mislili smo da smo probili led, ali se središnjica sezone ispostavila kao frustracija. Ona nam nije donela ništa, ali je zato pobeda na Brends Heču izvanredan rezultat.”

Mofat je bio na putu ka pobedi i u trci 2. Sa 75 kilograma balasta hrabro je odolevao suparnicima, sve dok ga u nekarakterističnom manevru na Padok hil nije pogurao Turkington, posle čega je potonuo na peto mesto. U generalnom je završio kao trinaesti, sa dve pobrojane pobede i bez drugih izlazaka na pobedničko postolje.

Završnu, tridesetu trku BTCC sezone 2017. osvojio je Rob Ostin u svom poslednjem nastupu u “tojoti avensis”. Lepa pobeda u komplikovanim uslovima pala je u senku odluke o novom šampionu serije, ali Ostin ima razloga da se ponosi samim sobom. Najpre zato što ju je izborio po vrlo komplikovanim uslovima i klizavoj pisti, a potom i stoga što je na cilju imao za BTCC veliku prednost od 3,185 sekundi nad prvim pratiocem.

“Napravio sam gluposti u prvoj i drugoj nedeljnoj trci”, ispričao je Ostin. “Izgubio sam baku u vreme trkačkog vikenda na Silverstonu, ona je bila moj najveći navijač i najveća podrška i ova pobeda je za nju. Mi već uveliko radimo na “alfa romeo đulijeti” za iduću godinu. U tom poslu imamo sjajne partnere, videćemo šta ćemo moći da postignemo. Čestitam Ešu Satonu na osvojenoj tituli.”

Tom Ingram nije pobeđivao na trkačkom vikendu u Kentu, ali je u tri starta izborio tri visoka plasmana – drugo, šesto i četvrto mesto. Vozač “tojote avensis” došao je na Brends Heč kao jedan od teoretskih pretendenata na titulu, međutim, nije imao iluzija da se može da napravi čudo, pa se usredsredio na ostvarljivije: privatničku titulu i treće mesto u apsolutnom plasmanu.

Oba cilja je ispunio, a sezonsku bronzu oteo je ispred nosa Gordonu Šedenu, za samo dva boda. Kad se ima u vidu koliko su Fleš i “honda” tradicionalno moćni na Brends Heču, utisak o tome šta je Ingram izveo u nedelju postaje još impozantniji. Da stvar izgleda još bolje, njegov Spidvorks motorsport osvojio je naslov među nezavisnim ekipama.

Sa 4 apsolutne pobede i još 5 izlazaka na podijum, Ingram je izvezao egzemplarnu 2017, što je i sam konstatovao: “Apsolutno izuzetno”, kazao je najbolji BTCC privatnik. “Veliku stvar smo postigli ove sezone. Mi smo mali tim koji operiše iz kokošinjca, ali nikada nisam video toliko strasti, posvećenosti i želje da se posao izvede kako valja. Presija je svakako bila najveća u trci 3: Šeden je bio direktno iza mene, ali nije bilo šanse da mu dopustim da mi preotme to mesto. Znam da je to kliše, ali od ovog materijala su načinjeni snovi. Godina je bila neverovatna.”

Pehar je kući poneo i Sena Proktor, četvrti “diskretni heroj” BTCC finala. Mladi pilot zvaničnog Voksol tima osvojio je Džek Sirs trofej, namenjen najboljem sezonskom debitantu u najznačajnijoj seriji na Ostrvu. Na tom “malom tronu” nasledio je nikog drugog do Eša Satona, novog BTCC apsolutnog šampiona, pobednika ruki kategorije 2016.

U 15 od 30 trka 19-godišnji Proktor je bio najbolje rangirani početnik, u pet navrata je bio drugi, a sedam puta treći. Naslov u kategoriji obezbedio je i pre Brends Heča, ali mu je tek tu uručen željeni i zasluženi pehar. U apsolutnom poretku klasifikovan je kao devetnaesti, a najbolji pojedinačni sezonski rezultat postigao je na finalu u Kentu, osvojivši šesto mesto u nedeljnoj trci 1.

“Osvojili smo Džek Sirs trofej, što je ove godine i bio cilj. Tim PMR je za mene radio sjajno i ne mogu biti zadovoljniji kako je sezona prošla. Bilo je nekoliko trka koje su nam izmakle, a ja posle ovako sjajne sezone jedva čekam da se dogodine vratim u šampionat. Sve je tako brzo prošlo da mi izgleda kao da smo “voksol astru” prvi put testirali pre dva minuta”, ispričao je najbolji BTCC početnik u 2017.