Đordi Žene ispunio italijansku misiju

Đordi Žene obavio je zadatak zbog kojeg ga je Seat motorsport Italija proteklog vikenda angažovao kao gostujućeg vozača na šestoj rundi CITE serije u Mizanu.

Španskom trkaču povereno je da za volanom „seat leon rejsera“ pomogne Valentini Albaneze da u sestrinskom automobilu smanji zaostatak na tabeli Italijanskog turizmo endurans šampionata.

2015_img_CITE_MIsano_arrivo2Žene je svoju rolu ispunio džentlmenski: osvojio je pol pozicije i za subotnju i za nedeljnu trku, oba puta sa sekundom prednosti u odnosu na pilotesu iz Italije. U obe trke čuvao je leđa Albanezeovoj do karirane zastave: dama je pobeđivala, a fabrički vozač Seata osvojio je dva druga mesta, uz najbrži krug u drugom nastupu.

Na autodromu Mizano održana je i treća trka, kao zamenska za onu koja na Valelungi nije izvezena zbog loših vremenskih uslova, ali na njoj Španac nije učestvovao.

Posle Mizana, Valentina Albaneze skočila je na prvo mesto u apsolutnom plasmanu serije, sa osam poena prednosti u odnosu na prve pratioce.

Partenza gara 2„Zaista sam zadovoljan ovim iskustvom“, prokomentarisao je Žene, Seatov pilot od 2003. godine i trećeplasirani u generalnom plasmanu TCR Internacionalne serije. „U Italiji se osećam kao kod kuće. Postigli smo maksimalne rezultate, što smo i želeli da izvedemo. Valentina je bila sjajna, naši „leon rejseri“ su išli savršeno, ali uopšte nije bilo lako. Naročito u drugoj trci, uopšte nije bilo lako steći prednost nad konkurentima, jer im je malo trebalo da ponovo priđu blizu. Bilo je bitno da se Valentina popne na vrh tabele i u tome smo uspeli.“

Gostujući u italijanskom nacionalnom prvenstvu, Đordi je stekao utiske koji Seatu mogu koristiti na drugim takmičarskim frontovima: „Meni je bilo važno i da vozim ovaj auto, jer za razliku od mog TCR „leona“ on ima sekvencijalni menjač. U TCR Internacionalnoj seriji sekvencijalni menjač je opcija, a mi smo dosad birali da ga ne koristimo i da ostanemo sa serijskim DSG menjačem. Verujem da ovo moje iskustvo može doprineti izborima koje ćemo na tom planu načiniti.“

2015_img_CITE_MIsano_albanese202CITE serija vozi svoju poslednju rundu 17. i 18. oktobra na Muđelu i nije nemoguće da se Žene i tamo pojavi kao gost italijanske filijale Seata. „Ne krijem da tu stvar razmatramo. Razmišljamo o tome, a meni bi naravno bilo veoma drago da budem tamo“, kazao je Španac.