Drugi put zaredom: “Honda sivik tajp R” je TCR model godine

copyright: HOCH ZWEI

“Honda sivik tajp R TCR” proglašena je za TCR model godine drugu sezonu zaredom i prvi je višestruki osvajač ovog priznanja.

Zvanje Model godine dodeljuje osnivač koncepta, WSC grupa, a na osnovu sopstvene formule bodovanja koja obuhvata sve TCR (ili s njim povezane) serije i trke vožene tokom 12 meseci, kao i sve automobile sa TCR sertifikatom.

U sezoni duboko poremećenoj pandemijom koronavirusa, “sivik” je osvojio šest značajnijih titula, među njima i TCR Danska, Turing kup Italije i juniorski naslov u TCR Nemačka. U 12 proteklih meseci on je zabeležio 44 pojedinačne trkačke pobede (48, ako se ubroje i serije koje nemaju zvaničan TCR status).

Na svetskoj sceni, u WTCR, za volanom automobila koji u Arlunu izrađuje JAS motorsport pobeđivali su piloti Minih motorsporta Esteban Gerijeri i Nestor Đirolami.

Gerijeri je u minuloj sezoni četiri puta trijumfovao u sprint trkama i po tom parametru je najuspešniji WTCR vozač u 2020. On je i najuspešniji na večnoj listi serije, jer je dosad upisao 10 pobeda – sve za volanom “honde”.

Od značajnih endurans rezultata, JAS-ov “sivik” je u 2020. slavio u TCR klasi na 24 sata Nirburgringa, takođe drugu godinu zaredom. Za taj uspeh zaslužni su ekipa Fugel sport i vozački kvartet u sastavu Gerijeri – Tijago Monteiro – Dominik Fugel – Markus Estrajh.

Foto: Gruppe C Photography

Dominik Fugel je i u domicilnom TCR prvenstvu Nemačke vozio “sivik” i osvojio četiri trke. I njemu i Gerijeriju Nirburgring je u zbiru peta pobeda u 2020, te su njih dvojica najuspešniji vozači “sivika” u protekloj godini.

“Honda sivik tajp R TCR” debitovala je u martu 2015. u TCR Internacionalnoj seriji. Model je u dve generacije osvojio 37 većih titula i 271 pojedinačnu trku. Pre “sivika”, za status TCR modela godine izborili su se “audi RS 3 LMS” (2018) i “seat leon” (2017).

“Velika je čast što je “honda sivik tajp R TCR” proglašena za TCR model godine, a još veća što je ona prvi auto koji je ovu prestižnu nagradu poneo drugu godinu uzastopno”, kazao je Mads Fišer, šef TCR projekta u JAS motorsportu.

“Izuzetno smo ponosni što smo tehnički partner Honde duže od 20 godina, a nagrada je i priznanje našim klijentskim timovima širom sveta, i potvrda kvaliteta putničkog “sivika tajp R” i kvaliteta tehničke podrške koju pružao našim klijentima.”