DTM gubi sponzore: Red bul u 2018. ne podržava nijednog vozača

Kompanija Red bul nema više interes da sponzoriše DTM vozače.

Proizvođač energetaskih napitaka sponzorisao je prošle godine BMW-ovog Marka Vitmana i Audijevog Matijasa Ekstrema. Međutim, Ekstrem je odlučio da napusti to takmičenje, što je jedan od glavnih razloga povlačenja Red bula.

Šveđanin je uživao podršku austrijskog giganta još od 2002. godine i ta će saradnja biti nastavljena u Svetskom relikros šampionatu, kojem će se Ekstrem 2018. potpuno posvetiti.

Predstojeća DTM sezona će biće prva od 2001. u kojoj nijedan automobil neće startovati u bojama Red bula. BMW je za Vitmana već spremio novi dizajn, zasnovan na kolor šemi koja tradicionalno prati sportsko odeljenje kuće i oznaku “M”.

Čelnici Red Bula naglasili su da se odluka odnosi samo na ovu sezonu i istakli da je u pitanju “tajmaut, ne i potpuno povlačenje”. Oni će na kraju 2018. razmotriti mogući povratak u zavisnosti od toga kakva bude bila budućnost DTM-a.

Da nesreća nikad ne ide sama potvrdio je i drugi veliki DTM sponzor, takođe austrijski BWT, koji ne želi da bude deo nemačkog premijum turing šampionata u 2018.

Prošle sezone je proizvođač opreme i sistema za preradu vode sponzorisao Mercedesov dvojac, Lukasa Auera i Edoarda Mortaru, a prepoznatljiva roze livreja pojavila se i u Formuli 1, na bolidima ekipe Fors Indija.

Osim ekipe u F1, BWT će ove godine biti sponzor i Ardenovom timu u Formuli 2, kao i ekipi Lehner u Porše superkupu i u Nemačkom karera kupu.

Za razliku od BMW-a, Audi i Mercedes još nisu zvanično predstavili izgled svojih DTM automobila za 2018.