Dva nova programa za WRT: S Kubicom u ELMS, s Frajnsom u WEC

Belgijski tim WRT otvara nova poglavlja u svojoj istoriji i u 2021. izvodi dva paralelna programa u LMP2 klasi, jedan u Svetskom endurans šampionatu, drugi u Evropskoj Le Man seriji.

Tim Vensana Vosa osnovan je 2010. godine i stekao je slavu i trofeje u GT kategoriji i turing (TCR) trkama. U potonjoj disciplini vozio je pod komercijalnim nazivom Leopard rejsing.

Sada se Belgijanci najozbiljnije posvećuju enduransu i prototipovima, istovremeno nastavljajući i svoje GT3 angažmane.

Za oba poduhvata u eliti trka sportskih automobila kao takmičarsko oružje odabran je prototip “oreka 07 gibson”, dok su kao prvi vozači regrutovani Robin Frajns (WEC) i Robert Kubica (ELMS).

WEC LMP2 program najavljen je u drugoj polovini januara i opisan je kao dugoročni projekat, čija kruna treba da bude nastup na 24 časa Le Mana.

Predvodiće ga 29-godišnji Frajns, član WRT porodice od 2015. Holanđanin je dosad tekao karijeru u jednosedima (titula u Formuli Reno 3.5, pobede u GP2 i Formuli E), istakavši se i u GT3 i DTM kampanjama.

Kao WRT pilot Frajns je osvojio dve titule u Blanpan GT seriji. Kao fabrički vozač Audija, do poslednje DTM runde 2020. bio je jedan od kandidata za naslov. WEC mu je novo iskustvo, a imena njegovih timskih kolega biće objavljena u dogledno vreme.

Frajns smatra da WRT u LMP2 klasi može odmah da igra važnu ulogu: ”U prošlosti smo imali velike uspehe i odmah smo bili uspešni. Osvojili smo jednu apsolutnu i jednu sprint titulu u Blanpan GT seriji. Sada je cilj da odmah pojurimo za uspehom, kako smo učinili u GT3.”

Šef tima Vensan Vos istakao je da je o ovakvom koraku razmišljao duže od decenije: “Od dana osnivanja tima WRT, trke sportskih automobila i 24 časa Le Mana bile su deo naših snova, ali i budući ciljevi. Kod svakog pravog ljubitelja trka i ne može da bude drugačije. Dosad nije bilo prilike na nivou ambicija i ciljeva koji nas oduvek krase. Ali, sada, posle 11 godina, pravi je čas i imamo priliku koja se uklapa u našu strategiju.”

“Naravno, ostajemo u potpunosti predani našim različitim GT angažmanima, ali se sa LMP2 programom upuštamo u novu avanturu. Želimo da ona bude duga i podjednako uspešna i plodonosna kao i prethodna poglavlja u WRT istoriji. Pristupamo ovom novom izazovu s najvećom motivacijom i velikom smernošću. Mi smo tim s reputacijom, imamo endurans iskustvo, ali definitivno znamo da je ovo drugačiji izazov, novo igralište gde moramo mnogo da naučimo i da se dokazujemo od nule.”

A koliko juče, 12. februara, WRT je listi svojih aktivnosti dodao i ELMS, gde će njihov prototip biti jedan od 16 u LMP2 klasi. Ovaj program daje Belgijancima mogućnost da organizatoru 24 časa Le Mana prijave i drugi automobil za start na najčuvenijoj trci izdržljivosti na svetu.

WRT perjanica na šest rundi kontinentalnog endurans šampionata 2021. biće 36-godišnji Kubica.

Prvak Formule Reno 3.5 i osvajač F1 Velike nagrade Kanade, Poljak je bio predodređen za slavu u jednosedima. Teška reli nesreća udaljila ga je sa autodroma, potom je pravio ime u reliju i osvojio titulu WRC2 prvaka sveta. Jednogodišnji povratak u F1 bio je razočaranje, a DTM debi 2020. s klijentskim “BMW M4 DTM” doneo je jedan izlazak na podijum.

Nezainteresovan za DTM po GT3 pravilima, trkač iz Krakova želeo je šansu u endurans disciplini, pa se u januaru prvi put trkao na Roleksu 24 na Dejtoni. Na imena njegovih suvozača u WRT ELMS kampanji 2021. treba da sačekamo još nekoliko sedmica.

Srećan što je pronašao LMP2 trkački angažman koji će moći da kombinuje s F1 test dužnostima, Kubica je kazao: ”Ovo je novo poglavlje u mojoj karijeri, ali i nov izazov za ekipu. Zajedno ćemo otkriti mnoge nove stvari, u serijama s jakim, konkurentnim i talentovanim učesnicima. Meni će ovo biti prva sezona u trkama izdržljivosti i deljenju automobila s timskim kolegama. Tu veštinu sam otkrio tek nedavno na Dejtoni. Radujem se saradnji s timom i u fabrici i na stazi. Ceo projekat deluje neverovatno motivišuće, hvala Vensanu Vosu koji se mnogo potrudio da se ovo dogodi.”

Photo by Hoch Zwei

Vos je objasnio zašto se WRT odlučio i za ELMS: “Endurans trke sportskih automobila su zaista ključna komponenta genetike auto-sporta, njegove istorije i tradicije. Od trenutka kada smo odlučili da uđemo u FIA WEC, bilo je savršeno smisleno da pokušamo da udvostručimo napore jednim ELMS programom i oduševljeni smo što smo uspeli da ostvarimo i taj plan. Novi izazov u LMP2 sigurno će nam pomoći da učimo više i brže.”

“Malo je reći da smo srećni što nam Robert dolazi u WRT porodicu. Svi mi, a ja posebno, gajimo veliko poštovanje prema njemu i kao vozaču i kao osobi. On je pravi trkač, čovek pokretan nezaustavljivom strašću. S njim smo i ranije pregovarali, a sada imamo priliku i da sarađujemo, to je još jedan ostvareni san. Trenutno procenjujemo ostale vozače i uskoro ćemo objaviti ko čini ostatak postave.”

LMP2 kategorija nije potpuno nov teren za WRT, mada se sve iskustvo tima svodi na jednu ELMS trku, 4 sata Spa 2016. (naslovna fotografija). Pobeda je tada izmakla zbog kasnog gumi-defekta i krajnji ishod bilo je drugo mesto.