Dvostruka pobeda fabričkog Sitroena na glavnoj trci u Mađarskoj

U glavnoj trci mađarske runde Svetskog turing šampionata na klizavom Hungaroringu Sitroen rejsing nije ponovio nijednu grešku iz prvog nastupa dana i njegovi vozači Hose Marija Lopes i Ivan Miler zabeležili su dvostruku pobedu.

Argentinac je zahvaljujući trećem ovogodišnjem, a ukupno 24. trijumfu u karijeri, preuzeo vođstvo u vozačkom poretku prvenstva. Sitroen ima to zadovoljstvo da je u Mađarskoj upisao dve dvostruke pobede: prvu zahvaljujući klijentskoj ekipi, drugu zaslugom oficijelnog tima.

Treći je kroz cilj prošao Tijago Monteiro u “hondi”, a četvrti Ted Bjerk u “volvou”. Pažnje vredno peto mesto pripalo je Tomu Čiltonu, koji je po nimalo lakim uslovima napredovao pet pozicija u odnosu na start .

68 MULLER Yvan (fra) Citroen C Elysee team Citroen TOTAL WTCC action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

Druga nedeljna vožnja imala je i svoje antiheroje: Haf je preagresivno napao Milera i posle dva guranja probio se na drugo mesto, pa se upustio u poteru za Lopesom. Međutim, sudije su ga kaznile zbog izazivanja udesa i Englez je morao na kazneni prolazak kroz boks. Posle toga je i šesto mesto na cilju bilo uspeh.

Sličan incident skrivio je i Benani u ranoj fazi trke, žrtva je bio Monteiro, a sankcija Marokancu bila je takođe prolazak kroz boks. Osvajač uvodne trke do kraja se povratio dovoljno da trku završi kao osmi.

Norbert Mihelis startovao je poslednji, ekipa je uspela da zameni turbopunjač između trka, ali uz neutralizaciju park fermea. Mađar se junački probijao u poretku, ali mu je u poslednjem krugu puklo vešanje zadnjeg desnog točka, pa je uz velike napore i praktično na tri točka dovezao svoj izmučeni “sivik” do 10. pozicije.

MARIANI Alessandro (ita) team Principal Honda Team Jas ambiance portrait MICHELISZ Norbert (hun) Honda Civic team Honda racing Jas portrait ambiance during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Sedmo mesto osvojio je Tom Koronel, što posle starta s druge pozicije ne izgleda blistavo, ali je Holanđaninov drugi nastup bio velika avantura i kontakt borba s konkurencijom, uz brojna guranja, proklizavanja i driftovanja.

Jedini vozač Lada sporta sa osvojenim bodovima bio je devetoplasirani Igo Valente, iako su i njegove kolege imale svoje prilike. Tarkvini je stradao u kontaktu s Bjerkom, i to u fazi kada je bio četvrti, a Katsburg je bio u zoni poena, ali ga je nepoštovanje granica staze na šikani “osudilo” na prolaz kroz boks i konačno bacilo na 12. mesto.

Najspektakularniji incident režirao je Gregoar Demustije, koji je u ranoj fazi trke samo produžio napred na prvoj krivini i ozbiljno polupao “C-elize” Sebastijan Leb rejsinga. Dok olupina nije uklonjena iz zida od guma, kolonu je do 5. kruga, predvodilo sigurnosno vozilo.

wtcc 2 hun