Džek Jang postao član razvojnog vozačkog programa JAS motorsporta

Foto: Facebook

Severnoirski automobilista Džek Jang postao je pitomac razvojnog vozačkog programa JAS motorsporta.

Iako ima samo 19 godina, iza njega je bogato trkačko iskustvo. Osvojio je juniorsku titulu u UK Reno klio kupu 2017, kao debitant u takmičenju. Dve godine kasnije, postao je apsolutni prvak discipline, najmlađi u njenoj istoriji.

S “kliom” je 2018. pobedio na Svetskom finalu Klio kupa na Pol Rikaru i na trci voženoj u okviru pratećeg programa Velike nagrade Francuske. Pobrojani rezultati osigurali su mu podršku Renoa, koji ga je poslao na finale TCR Evropa 2019. i tamo je tinejdžer iz Belfasta zablistao osvojivši dva četvrta mesta u “meganu” Vuković motorsporta.

Sa istim timom i automobilom otpočeo je sezonu Svetskog kupa turing automobila 2020, gde je potrajao dve runde. Doživljavao je udese i na Zolderu i na Nirburgringu; u Belgiji kao žrtva ratobornih kolega, dok se u Nemačkoj pokazao isuviše neiskusnim za izazove “Zelenog pakla”.

U toj fazi Jangov budžet je presušio i WTCR avantura s Vukovićem i “renoom” bila je završena. Međutim, britanski tinejdžer ocenjen je kao dovoljno veliki talenat, sposoban da stigne do vrha turing ili trka sportskih automobila i uvršten je u razvojni program JAS motorsporta.

Ovaj program osnovan je prošle godine, a za cilj ima da priprema nove generacije trkača, koji su odabrali da im profesionalno trkanje bude životni poziv. Za obuku je zadužen tim JAS tehničara i inženjera, uz podršku iskusnih vozača iz Honda rejsing porodice.

Program se između ostalog fokusira na upravljanje gumama i potrošnju goriva, uvežbavanje pitstopova, optimizaciju setapa kada se auto deli sa suvozačem, komunikaciju sa inženjerima i timom, korišćenje podataka u cilju uticaja na ponašanje automobila i na saradnju s klijentskim ekipama.

Mladić iz Belfasta je treći član JAS programa, u kom su i njegov zemljak Ris Bar i Italijan Jakopo Gvideti, koji će se u 2021. trkati u GT3 kategoriji s “hondom NSX”.

“Ovo je neverovatna prilika da se razvijem kao profesionalni trkač na stazi i van nje, to može samo da mi koristi u ostvarenju cilja da se trkam za proizvođača”, izjavio je Jang, koji će ove godine s “hondom sivik” imati i trkačke zadatke u nekoj od TCR serija.

“Želim da budem što je moguće kompletniji vozač i učešće u ovom programu pomoći će mi da to postignem, naročito zato što ću više naučiti o inženjerskom aspektu stvari. Čim mi je program objašnjen, znao samo da mi je potreban u ovoj fazi karijere. Sezona bi trebalo da bude veoma zanimljiva.”