Ekstrem, Eng i Farfus saglasni: U DTM nedostaju automobili Klase 1

Tokom Pure ETCR vikenda na Hungaroringu, razgovarali smo sa trojicom bivših DTM trkača o tome kako vide nemačku premijum seriju sa njenim novim pravilima, kao i da li bi se takmičili u budućem električno pogonjenom DTM.

Matijas Ekstrem je započeo više od 200 trka u DTM karijeri, šampionsku titulu je osvojio dva puta. Iako smatra GT3 tehnologiju zanimljivom, Šveđanin je rekao da ona nije priredila zabavu na stazi kojoj se on lično nadao.

“Zasigurno, slavni DTM dani su sada prošlost, mislim da je era pravila Klase 1 bila veoma impresivna, kao i era pre nje. GT3 automobili su kul, ali nisu ni blizu mašneriji Klase 1. Ne znam šta bi trebalo da se učini da DTM bude atraktivniji. Format takmičenja koji se primenjuje u Pure ETCR je nov i svež i mislim da bi i preostale trkačke serije mogle da ga uzmu u obzir. Trenutno ne pratim toliko DTM i uživam vozeći za Kupru. Ako električni DTM postane dobra platforma i Kupra ode tamo, sigurno ću i ja biti tamo, ali za sada sam srećan angažmanom ovde.”

Filip Eng je bio deo nemačke premijum serije tokom tri sezone, gde mu je najbolji rezultat jedna pobeda na Zolderu, uz još četiri plasmana na pobedničko postolje. Kako kaže, srećan je zbog toga što DTM ponov raste.

“Trenutno je prisutno sedam proizvođača, što je veoma lepo. Na kraju, važno je da je sport dobar, kao i trkanje, ali nedostaju automobili Klase 1, koji su bili veoma dobri za vožnju u kvalifikacijama sa malo goriva i novim gumama. Danas, kao trkač, morate biti otvoreni svim opcijama, ne bih odbio električni DTM, ali videćemo kako će se stvari razvijati.”

Sa više od 100 započetih DTM trka i jednom vicešampionskom titulom 2013, Augusto Farfus ima četiri DTM pobede tokom svoje karijere.

Brazilac je pohvalio Gerharda Bergera na poslu koji je uradio da očuva šampionat, ali smatra da to više nije DTM.

“Ono što pamtim iz svog detinjstva kao DTM je šampionat, još iz vremena kada je bio Internaciolani turing šampionat, su automobili koji su neverovatno tehnološko dostignuće, a već u poslednjoj godini sa pravilima Klase 1, počelo se sa smanjivanjem troškova. Do 2016, traženi su načini da se iz svakog detalja izvuku što veće performanse, posle toga se krenulo sa smanjivanjem troškova. Danas, vozačka konkurencija je neverovatna, ali to više nije DTM. Uvek sam otvoren za nove izazove, želim da se trkam u šampionatu koji pruža dobar šou, gde su konstantne borbe na stazi, bilo da moram da vozim mašinu sa motorom od jednog litra sa tri cilindra ili V12 sa 2000 konjskih snaga. Ovo radimo da zabavimo navijače.”