ETCC 2015: Koncept se ne menja, kalendar se proširuje?

Sudeći po najnovijim spekulacijama, kojima se bave češki, ruski i španski izvori, Evropski kup turing automobila u 2015. godini neće pretrpeti radikalne preobražaje.

U prvom redu, tehnički koncept treba da ostane kakav je i sada. Dakle, izgleda da ćemo u ETC kupu i 2015. gledati sve već postojeće klase (TC2T, TC2, monomarka i malo voljeni S1600).

_ML27638 _ML27392Iako je najavljivano da će se WTCC organizatori posle „renoviranja“ Svetskog šampionata i uvođenja TC1 klase posvetiti preuređenju ETC kupa, reklo bi se da ta druga misija u ovom trenutku ne ide dalje od povećanja broja učesnika u njegovoj najjačoj klasi, TC2 turbo. Trend je dobro poznat i već je viđen – ono što WTCC „preraste“, spušta se u Evropski kup.

A pošto će Svetski šampionat u 2015. biti zatvoren za TC2T automobile, neki od „prekobrojnih“ BMW-a ili „leona“ iz WTCC Jokohama trofeja dogodine bi se mogao naći u rukama vozača usredređenih na evropska bojišta. Naravno, ako oni budu imali budžet da nabave takve takmičarske sprave i ako uopšte postoji interes za nastup u automobilima inferiornim u odnosu na „kruz 1.6T“.

IMG_0412(1) ME7_4695Što se tiče kalendara, u ovom trenutku se pretpostavlja da će biti proširen na šest rundi. U program bi se posle jednogodišnje pauze vratio Nacionalni autodrom Monca i te trke ne bi imale veze sa WTCC-om, jer, kako smo već pisali, Svetski šampionat nema u planu odlazak u Italiju.

Dalje, ETCC bi prvi put otišao na Hungaroring. Reklo bi se da je konačno i bilo vreme za to, pošto je mađarska WTCC runda najposećenija u evropskom delu sezone, pa bi dve kategorije zajedno u Budimpešti predstavljale srećan spoj.

Isto važi za Slovakija ring i Salcburgring, a zajednički nastup sa Svetskim prvenstvom mogao bi da se dogodi i u Francuskoj, na Pol Rikaru. ETCC bi svoj poslednji trkački vikend trebalo da, kao i ove godine, održi samostalno na Siciliji, na stazi Perguza.

20140827_161804 2014-05-09 15-39-15 - IMG_1753Od srpskih vozača, interesovanje za trkanje u Evropskom kupu 2015. dosad su izrazili Nikola Miljković i Milovan Vesnić, ali je još prerano govoriti o tome ko planira i može da izveze celosezonsku, a ko parcijalnu kampanju.