Borkoviću pol pozicija na povratku u ETCC!

Srpski automobilista Dušan Borković osvojio je pol poziciju za trku 1 prve runde ovogodišnjeg Evropskog kupa turing automobila na Hungaroringu. On je u “seat leon kup rejseru” izvezao krug u vremenu 1:55,601, čime je za 0,103 sekunde nadmašio Čeha Petra Fulina, a od Nemca Andreasa Pfistera bio je 0,165 sekundi brži.

duca6

Pomenuta trojka zauzima prva tri mesta u apsolutnom poretku i monomarki, dok su najbolja startna mesta u ostalim kategorijama ETC kupa zauzeli Gruzin Davit Kadžaja (1:56,515) u klasi TC2T, Čeh Mihal Matejovski (1:57,391) u TC2 klasi i Nemac Niklas Makšin u klasi S1600.

Prema svemu viđenom u dosadašnjem toku ETCC trkačkog vikenda, petostruko vođstvo automobila iz monomarke u apsolutnom poretku bilo je potpuno očekivano. Performantni “leon kup rejseri” kojima su upravljali Borković, Fulin, Pfister, Homola i Fica ostavili su za sobom automobile S2000 specifikacija, bilo turboprehranjivane, bilo atmosferske.

TC2T klasa pojavila se kao pratilac monomarke, iako se ne bi reklo da je organizator baš tako zamislio odnos snaga u takmičenju. Data Kadžaja nadmašio je trojicu turskih vozača, dok je među atmosfercima Matejovski dobio prvu bitku u ovoj sezoni, a njegov prvi konkurent zasad je Peter Rikli, što opet nije nikakvo iznenađenje.

“Fijeste” S1600 klase smetale su verovatno svima, ali su vozači najslabije ETCC discipline vodili interni okršaj iz kojeg je kao pobednik izašao poletarac Makšin. S1600 rutineri poput Kraftove, Bruknera i Kranenberga ostali su iza nemačkog debitanta i to je jedini zaista iznenađujući rezultat na ETCC kvalifikacijama.

“Veoma sam zadovoljan, jer sam juče prvi put seo u automobil”, rekao je Borković posle kvalifikacija u kojima je nadmašio Petera Fulina, inače najbržeg na prvom i drugom testu. “Osećam se veoma prijatno u “seat leon rejseru”, a posebno bih se zahvalio mojim navijačima koji su došli u Budimpeštu. Bilo je sjajno voziti za njih!”