ETCC trening: Fulin ispred Riharda i Nađa

Photo Francois Flamand / DPPI

ETCC trkački vikend na Manji Kuru nastavljen je treningom na kojem je najbrži krug u vremenu 1:49.421 izvezao češki pilot Petr Fulin u “seat leon rejseru”.

Dvostruki osvajač ETC kupa rano je izašao na čelo poretka, a do karirane zastave uspeo je da prednost nad prvim pratiocem udvostruči sa približno tri na približno šest desetinki.

Fulin je prvi i jedini ovog vikenda vozio ispod 1:50, a na poslednjoj pretkvalifikacionoj probi bio je i najvredniji i prešao je 21 krug.

Drugo vreme vlasništvo je Krisa Riharda, lidera u generalnom plasmanu S2000 klase ETC kupa. Švajcarac je u “hondi sivik” bio 0.594 sekunde sporiji od svog glavnog ovosezonskog rivala, ali je njemu verovatno najvažnije da tehnika funkcioniše, pošto njegov auto posle zamene motora juče nije primao gas, a ispoljavao je i probleme s menjačem. U svakom slučaju, protagonisti Kupa su na čelu plasmana i ta činjenica obećava uzbudljive kvalifikacije i sutrašnje trke.

Hijerarhija je uglavnom uspostavljena već u prvoj polovini 45-minutne sesije. U finišu je jedino napredovao i do trećeg mesta se probio Norbert Nađ u “seatu” Zenge motorsporta, koji je svoj zaostatak za vodećim spustio na 0,720 sekundi.

Kao četvrti je završio najstariji ETCC takmičar Peter Rikli (+0.746), u drugoj “hondi sivik”. Juče najbrži na testu, lokalni vozač Pjer-Etjen Šoma na treningu nije dobacio dalje od petog mesta (+1.042), a Kristjohanes Šrajber, drugi trkač Krenek motorsporta, zabeležio je šesto vreme (+1.272).

12 RIKLI Peter (che) Honda Civic team Rikli motorsport action during the 2016 ETCC European Touring Car Championship race at Magny-Cours, France from July 8 to 10 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI
Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Sedmu poziciju zauzeo je Fabio Mota (+0.186) u “leon rejseru” Lema rejsinga, dok je Mladen Lalušić popravio svoj jučerašnji rezultat za 1,3 sekunde, ali je ipak završio kao osmi i poslednji u S2000 klasi, sa krugom u vremenu 1:51,112 (+1,691 za vodećim).

Najbolji rezultat u S1600 klasi zabeležio je Kevin Hilgenhefel u “pežou 207”, koji je za 0,122 sekunde nadmašio branioca ETCC titule Niklasa Makšina u “ford fijesti”. Dobru formu francuskih automobila na Manji Kuru potvrdio je Andreas Rinke, koji test u petak nije vozio, a danas je bio treći u klasi, sa zaostatkom od 1,255 sekunde za timskim kolegom.

S1600 i ukupan ETCC plasman zaključili su vozači “fijesti”, Tomaš Koreni, Danijel Nirman i Ksenija Niks.

Polučasovne kvalifikacije za petu rundu Evropskog kupa turing automobila na programu su u tri sata po podne.

ETCC-Magny Cours-trening