Fajls za Serbiaring: Ako vidite prolaz i ne pokušate da ga iskoristite, više niste trkač

Džoš Fajls, favorit u borbi za TCR Trofej Evropa, sapleo se u pohodu na tron kada mu je u drugoj trci zbog kontakta sa suparnikom određen kazneni prolazak kroz boks.

Posle toga je Englez, najbrži u kvalifikacijama i apsolutni pobednik trke 1 na Adriji, pokušao da se probije do pozicije koja bi mu donela zlato, ali je na tabeli ostao za dva boda kraći i morao je da se zadovolji trećim mestom u generalnom.

Ako Fajlsa poznajemo kao brzog i dobrog trkača, višestrukog prvaka TCR Nemačka, danas smo videli i kako stoički može da podnese poraz, i to još izazvan kaznom za koju smatra da mu je nepravedno izrečena.

Džoš je svoje mišljenje o toj odluci izrekao vrlo mirno i čak uz osmeh, bez kukumavčenja i drame kakvu piloti nažalost umeju da prirede. On u svakom slučaju ne posmatra TCR Trofej Evropa kao nešto što mu je izmaklo ili uskraćeno.

“Definitivno ne. Trkao sam se zaista dobro, a po mom mišljenju sasvim je jasno da su sudije donele pogrešnu odluku”, kazao je Fajls za  Serbiaring. “Da sam promašio tu krivinu, rekao bih “OK, neka bude, fer plej, prolazim kroz boks”. Ali, ja sam lepo usporio, bio sam na temenu krivine, samo je nevolja u tome što je Anti Buri počeo da skreće.”

“Takva je priroda prve krivine na Adriji, viđao sam takve slučajeve i ranije i viđaću ih i ubuduće.”

“Za mene je to bio trkački incident i, ne, ja nikada neću prestati da napadam, ostaću dosledan svojim korenima. Ako vidite prolaz i ne pokušate da ga iskoristite, više niste trkač.”

Fajls bi uzeo titulu da je ostao na poziciji iza Burijevog “audija”, ali on tako nije razmišljao.

“Taj napad je bio sračunat rizik. Međutim, to je auto-sport. Ja nisam došao na Adriju da bih završio drugi i da bih razmišljao o poenima, već da bih osvajao trke. Treba rizikovati, ovo je auto-sport!”

Ostatak vikenda prošao je po Džošovom ukusu, jer se ravnopravno nosio s jednim od (i dalje) najboljih u disciplini.

“Moram da kažem da je pobeda u trci 1 ispred Tarkvinija pravo postignuće, jer je njegov “hjundai” mnogo brži od naše “honde”, a i on sam je još brz, prebrz. To je veliki plus ovog vikenda.”

“Sećam se 1994, bile su mi tri godine i tada sam upoznao Gabrijelea, on se trkao u Britanskom turing šampionatu. I ne samo da sam dočekao da se trkam s njim, već sam ga u trci 1 i pobedio, to je poseban osećaj i zbog toga sam veoma zadovoljan vikendom.”

“Mislim da sam na kraju u trci 2 mogao i da izazovem Gabrijelea. Kad mi je izrečena kazna, upravo sam bio prošao Komta i bio sam drugi, što mi je i bio cilj. Da me nisu kaznili i da sam ostao drugi, verujem da bih sustigao Gabrijelea i žestoko bih ga napao za prvo mesto. Ipak, nije se desilo.”

“Nisam ogorčen zbog sebe, malo sam neraspoložen zbog Altoea, ima poena koliko i Komt, a ostao je bez Trofeja. Više mi je žao njega nego mene”, ispričao nam je na rastanku Džoš Fajls.