Farfus uoči Roleksa 24 na Dejtoni demonstrira mogućnosti električnog “velostera”

Photo: WSC/Fastclick

Brazilski as Augusto Farfus izvešće demonstracione krugove za volanom “hjundai velostera N ETCR” na Dejtona međunarodnom spidveju prilikom otvaranja IMSA serije.

Poslednjeg vikenda u januaru vozi se čuvena trka izdržljivosti Roleks 24 na Dejtoni, prva runda IMSA šampionata sportskih automobila.

Svoj čas slave imaće i klasična TCR tehnika, koja se nadmeće u pratećem programu, IMSA Mišlen pilot čelendž seriji.

Demo vožnja “hjundai velostera N ETCR” zakazana je za petak, 29. januar, a cilj joj je da promoviše ETCR koncept u Sjedinjenim Državama i na severnoameričkom kontinentu.

Ona je plod saradnje IMSA organizacije, njenog partnera kompanije WSC Marčela Lotija i Hjundai motorsporta, koji je za događaj obezbedio automobil i svog zvaničnog razvojnog vozača Farfusa.

Njegov demonstracioni nastup od nekoliko krugova na slavnom autodromu biće uvod u 4-časovnu trku IMSA Mišlen čelendža, u kojoj će se 13 automobila boriti za pobedu u TCR klasi.

Farfus je rekao: “Poziv da izvedemo demonstraciju na Dejtoni predstavlja veliku priliku da “veloster N ETCR” pokažemo svetu. Na osnovu već završenih testova znamo da je on sasvim sposoban da se dobro pokaže, a staza kakva je Dejtona trebalo bi da nam omogući da prikažemo i vrhunsko ubrzanje i maksimalnu brzinu. Mislim da će mogućnost da ljudi vide automobil na ovako velikom događaju za američki i međunarodni auto-sport izazvati veliko interesovanje za automobil i za kategoriju.”

Photo: WSC/Fastclick

Klasični “veloster” s motorom s unutrašnjim sagorevanjem šampionski je model u Čelendžu i stoga se veruje da će javnost biti posebno zainteresovana da vidi mogućnosti njegovog potpuno električnog srodnika.

Tim povodom Marčelo Loti je izjavio: “Ovaj događaj će prikazati neverovatan potencijal ETCR automobila i predstavljaće veliku promociju ETCR koncepta, prvog multibrend takmičenja potpuno električnih turing automobila na pravim trkačkim stazama. Siguran sam da će prisutni biti zadivljeni performansama “hjundai velostera” i nadam se da je ovo prvi korak ka ustanovljenju kategorije u Severnoj Americi u bliskoj budućnosti.”

Šef Hjundai motorsporta Andrea Adamo ocenio je vožnju na Dejtoni kao sjajnu priliku za tvorce ETCR koncepta, ali i za kuću na čijem je čelu: “Počastvovani smo što pozvani da pred navijačima i prisutnim timovima prikažemo izvrsne performanse za koje je “veloster N ETCR” sposoban. Prizor tog automobila u punom zamahu na stazi sigurno će podići interesovanje za kategoriju, kao i za električno trkanje uopšte na vrlo važnom automobilskom i auto-sportskom tržištu.”