FIA Motorsport igre 2020. odložene za oktobar 2021.

Drugo izdanje FIA Motorsport igara, planirano za oktobar ove godine, odloženo je za 2021. zbog covid-19 pandemije.

Prve ‘olimpijske igre’ automobilskog sporta održane su u jesen prošle godine na autodromu Valelunga, sa SRO motorsport grupom Stefana Ratela u ulozi promotera.

U pitanju je multidisciplinarno takmičenje nacija, za čijeg je domaćina 2020. određena francuska staza Pol Rikar u terminu od 23. do 25. oktobra.

Međutim, svesna potrebe da se obuzda širenje koronavirusa i da svima osigura bezbednost, FIA je zajedno sa SRO grupom odlučila da Igre odloži za celih godinu dana. Novi termin njihovog održavanja je 22/24. oktobar 2021, a domaćin je ostala pista u blizni Marseja.

Ova odgovorna mera ima za cilj da podrži ljude uposlene u industriji automobilskog sporta i da ih poštedi dodatne logističke i finansijske presije.

Pandemija je zaustavila sva auto-sportska dešavanja i svi šampionati prinuđeni su da ozbiljno revidiraju svoje kalendare. Zbog toga će takmičenja iz kojih dolaze učesnici Igara trajati znatno duže nego što je bilo planirano i završiće se u kasnije doba godine. Samim timm, sa sigurnošću se može očekivati da će vikendi u jesen i koncem 2020. uopšte biti bukvalno pretrpani događanjima.

Premeštanjem Igara u 2021. godinu, FIA je htela da izbegne preklapanja kalendara i podudaranja s terminima drugih serija, kao i da pruži priliku nacionalnim auto-sportskim savezima da najpre reše ogromne i neizbežne, pandemijom uzrokovane poteškoće, pa da se onda posvete razmišljanju o učešću na Igrama na Pol Rikaru.

S dodatnom godinom na raspolaganju, FIA i SRO će još poraditi na oblikovanju drugog izdanja ‘Olimpijskih igara auto-sporta’ i pomoći će nacionalnim savezima u formiranju takmičarskih ekipa.

“Nažalost, zbog covid-19 krize, odlučili smo da FIA Motorsport igre 2020. odložimo za iduću godinu”, kazao je predsednik FIA Žan Tod. “To će dati priliku nacionalnim auto-sportskim savezima i našem promoteru SRO da se bolje pripreme. Koristim priliku da poželim sve najbolje stazi Pol Rikar, koja je prošle nedelje proslavila svoju 50-godišnjicu i da se tim ljudima zahvalim što će ugostiti iduće FIA Motorsport igre.”

Komentar je imao i Stefan Ratel, osnivač i direktor SRO Motorsport grupe: “Pomeranje drugog izdanja FIA Motorsport igara u 2021. godinu predstavlja ispravan pravac delovanja. Igre su zamišljene kao kasnosezonsko takmičenje u kom svaku naciju predstavljaju njeni najtalentovaniji takmičari, ali će sada mnoge serije morati da se trkaju mnogo duže u godini nego što je bilo predviđeno, što znači da bi Igre pale u periodu kada su svi mnogo zauzeti. Da bismo izbegli taj konflikt, počećemo da planiramo za 2021. i drago nam je što smo potvrdili promenjeni datum na stazi Pol Rikar. Zahvalan sam što je ova odluka doneta na vreme i verujem da će drugo izdanje FIA Motorsport igara zbog toga na kraju biti i jače.”

FIA Igre 2019. imale su šest disciplina, dok je u ovogodišnjem izdanju trebalo da budu proširene na petnaest i da uključe reli, istorijski auto-sport, uz veći akcenat stavljen na početničke i juniorske discipline.

Zbirni pobednik na Valelungi bila je Rusija, jedina nacija koja je osvojila tri medalje, dve bronzane i jednu zlatnu. To zlato je najvećoj zemlji sveta doneo Klim Gavrilov, koji je trijumfovao u (TCR) turing kupu za volanom “audija RS 3 LMS”.