“Fordovi” zajedničkim snagama do het-trika na Taladegi

Foto: Getty images

Bred Keslovski pobednik je 31. trke Monster enerdži Naskar sprint kup serije 2017, vožene na Taladega superspidveju u Linkolnu, Alabama.

On je uspeo da ostvari trijumf u samoj završnici veoma turbulentne trke Alabama 500, koju je, pored velikog broja incidenata, obeležila i kolegijalnost vozača Penskeovog tima.

Na samom početku, Dejl Ernhart Mlađi odbranio je pol-poziciju. Međutim, već u trećem krugu ga je pretekao Džoi Logano, dok se Keslovski nalazio na trećem mestu. Ništa se značajno nije dešavalo sve do 26. kruga. Tada je, pred samo isključenje za “pit lejn”, Džejmi Makmari znatno usporio, očekujući da će ga braća Buš propustiti. Međutim, stariji brat, Kurt Buš nije usporio, a “Big Mak” je posle kontakta završio na zidu zajedno sa Džefrijem Ernhartom koji je ni kriv ni dužan morao da završi trku. Ovo predstavlja veliki problem za Makmarija jer je trenutno poslednji i trebaće mu mnogo sreće na Kanzas spidveju da bi se našao u konkurenciji za najboljih osam.

Veliki broj vozača je malo pre incidenta krenulo k pit lejnu. To je, ispostaviće se, bilo loše po njih, jer je pred sam ulazak u pit lejn stupila na snagu crvena zastava, tako da svi vozači koji u tom trenutku nisu prešli liniju nisu smeli uopšte da se u njemu nađu. U toj grupi su se našli i Dejl Mlađi, kao i Čejs Eliot, koji su morali još jednom da prođu kroz pit lejn.

Foto: Getty images

Logano je ovu fazu trke vozio odlično, u najvećem delu je bio prvi. Ali, posle restarta, na dva kruga pre kraja prve etape, on je propustio timskog kolegu u “fordu”, Keslovskog. I ne samo to, već je i izuzetno defanzivno vozio što je olakšalo “Bed Bredu” da odbrani prvo mesto. Rajan Blejni, vozač Vud Braders rejsinga, koji je u alijansi sa Timom Penske, prošao je iza njih. Sledili su ga, takođe, “fordovi” Rikija Stejnhausa Mlađeg i Klinta Bojera. Šesto i sedmo mesto je bilo rezervisano za “ševrolete”, Džimija Džonsona i Mičela Makdauela. Bodove su još osvojili Kurt Buš, Trevor Bejn i Kejsi Kejn.

Druga faza je bila izuzetno mirna, ali pravo zatišje pred buru se spremalo. Stejnhaus Mlađi je dominirao u prvom delu ove etape. Kasnije je lidersku poziciju preuzeo Blejni. Kao što je Logano štitio Keselovskog, sada je “Bed Bred” stao u Blejnijevu zaštitu. Tako je Blejni osvojio drugi stejdž ispred svog zaštitnika. Veza između njih dvojice nije postojala samo u ovoj trci. Slobodno se može reći da je Keslovski trkački otac mladom Blejniju, on mu je dosta pomogao i da se prilagodi u Naskaru. Bojer je bio iza njih. Eliot se dokopao četvrtog mesta ispred Kurta Buša. “Ševroleti” Ostina Dilona i Džonsona našli su se na sedmom i osmom mestu. Među osvajačima bodova bile su kolege iz Džo Gibs rejsinga, Kajl Buš i Deni Hamlin.

Maraton kreće u trećoj fazi, 33. kruga pred kraj trke. Tada je izbio prvi ozbiljan incident u ovoj fazi. Međutim, njegovi vinovnici nisu u doigravanju, samim tim šampionat nije mnogo izgubio. Arik Almirola je bio jedan od učesnika, ali se on brzo vratio na stazu, čak je bio konkurentan u samom finišu. Samo devet krugova kasnije usledio je novi eksces. Ovoga puta samo je ruki Erik Džons učestvovao u njemu, udarivši u zid. Ovaj period je iskoristio još jedan početnik, Danijel Suares, pa je imao primetnu rolu sve do 169. kruga i novog ispada.

Čak 16 automobila je učestvovalo u njemu, uključujući i Stejnhausa Mlađeg, braću Buš, Martina Trueksa Mlađeg (koji je, možda, i glavni krivac), Džimija Džonsona… Međutim, za Stejnhausa Mlađeg i Kajla Buša (koji je pre udesa bio na solidnom desetom mestu) ovo može da budi ključni trenutak u sezoni, jer im je ostala još samo jedna trka pred presek tabele, a oni se nalaze ispod linije.

Foto: Getty images

Eliot je sjajnim manevrom na 12 krugova pre kraja uspeo da izbori prvo mesto, sledili su ga Danijel Suares, Kajl Larson i Keslovski. Posle pet krugova borbe, mahom prva tri vozača, usledio je udes posle kog je ni kriv ni dužan “Bed Bred” izbio na čelo kolone. Čini se da je greška rukija Suaresa okončala tromeč mladih i veoma perspektivnih vozača. Posle restarta, Rajan Njumen se od jednom stvorio na prvom mestu. Keslovski ga je pratio sve do pretposlednjeg kruga, kada ga je i napao. U tu borbu se umešao i Logano, koji je par krugova ranije imao udes, ali je uz dosta sreće dobio priliku da sanira posledice, pa je imao sveže pneumatike pred kraj.

Slično kao u završnici prve faze, Logano je timskom kolegi čuvao leđa agresivnom vožnjom, čak je ulazio i u kontakte s Njumenom. Na kraju je “Bed Bred” uspeo da sačuva prednost koja ga je katapultirala u grupu najboljih osam vozača, gde ga čeka Trueks Mlađi. Njumen je završio kao drugi ispred Bejna, Logana i sjajnog Almirole, koji je uspeo uprkos udesu da se nađe na odličnom petom mestu. Hamlin je bio šesti, a legenda Taladegee, Ernhart Mlađi, oprostio se od ove staze sa tek sedmim mestom.

Velika većina ljubitelja Naskara priželjkivala je da Dejl upiše svoju poslednju pobedu baš na ovom mestu, jer i njegov tragično nastradali otac je takođe poslednji put pobedio u Alabami. S pravom se govori da je Taladega superspidvej “Država Ernhartovih” jer otac i sin tu drže brojne rekorde. Čak je i dan održavanja trke proglašen za Dan Dejla Ernharta Mlađeg. On je dan posle trke objavio da se sprema za mnogo važniju životnu ulogu, najvažniju u životu i da će sledeće godine postati otac, jer njegova žena Ejmi nosi devojčicu.

Na Taladegi se čak 16 vozača smenjivalo na vodećoj poziciji, a Logano je tu proveo najviše vremena, 59. krugova. Bilo je 11 perioda opreza koji su oduzeli 47 krugova. Tri crvene zastave trajale su 35 i po minuta. Aktivan deo trke je trajao tri sata, 47 minuta i 30 sekundi, ali su vozači na stazi proveli oko pet sati. Prosečna brzina je bila oko 212 kilometara na čas.

U generalnom plasmanu se zaoštrava borba, samim tim što ostaje još samo jedna trka pred presek stanja. Kajl Buš, Met Kenset, Stejnhaus Mlađi i Makmari su najugroženiji. Od vozača koji su iznad crte, svakako treba da se čuvaju Blejni i Džonson koji su na samoj granici.

Što se tiče generalnog plasmana proizvođača tu je stanje nepromenjeno. Tojota je prva sa 1097 poena, ispred Ševroleta koji zaostaje sedam, odnosno Forda sa 16 poena nedostatka.

Sledeća trka, Holivud kazino 400, vozi se u nedelju na Kanzas spidveju.

Generalni plasman: