Fulin i Studenič vajldkard vozači za WTCR u Slovačkoj

Na sledećoj rundi Svetskog kupa turing automobila nastupiće dva vozača koja su dobila specijalnu pozivnicu.

Petr Fulin iz Češke i Andrej Studenič iz Slovačke, obojica veterani sa po 41 godinom, pokazaće da su nekada živeli u jednoj zemlji.

Fulin će voziti “kupru” sopstvene ekipe, a Studenič “VW golf” koji servisira tim Brutalna riba.

Poslednji osvajač Evropskog kupa turing automobila predstavlja očekivano ime za vajldkard vozača za Slovakija ring, jer je ranije nameravao da specijalnu pozivnicu dobije za Nirburgring i tako nastavi promociju brenda “kupra” kroz TCR takmičenja.

“S jedne strane, bilo je komplikovano naći novac za ovo gostovanje, ali to je poslednja šansa da se pridružim velikanima ovog sporta kakvi su Ivan Miler i Gabrijele Tarkvini”, priznaje Fulin. “Neću da kažem da su baš stari, ali bi moglo da se dogodi da uskoro završe karijere, zato sam morao da budem tamo. Život je kratak, a mi moramo da uživamo u njemu i zato smo rešili da se trkamo”.

“Moj cilj je da uživam u vikendu i steknem lepo iskustvo. Poznajem stazu, ali imam najstariji automobil i dodatnih 20 kilograma balasta. Konkurencija će biti snažna, a prethodna trka na VIla Realu pokazala je da vozači mogu brzo da nauče novu stazu. Zato činimo sve kako bismo se dobro spremili za vikend. Možda će upravo taj šampionat biti nešto novo za nas sledeće sezone.”

Inače, Fulin je ove sezone gostovao u TCR Nemačka, na Ošerslebenu je bio drugi, a na Mostu je pobedio. On takođe planira da se pojavi na finalu TCR Evropa u Barseloni.

Andrej “Andi” Studenič trka se od 1992. godine na brdu i na krugu. Ima inženjerska i trenerska iskustva, a vozio je različite automobile, od “škode favorit” do “ferarija 458 GT3”. Najsvežiji uspeh postigao je baš na Slovakija ringu, gde je 2016. trijumfovao na 24-časovnoj trci u “seat leonu TCR”.

“Zahvaljujući Matu Homoli, dobio sam ponudu WTCR organizatora da gostujem na Slovakija ringu”, objašnjava Studenič. “Kao ekipa, takmičili smo se u TCR Bliski istok i TCR Evropa, a mene su odabrali zbog iskustva.”

“Naš tim Brutalna riba ima dva “VW golfa”, a ja sam trener dvojici vozača. Auto sam vozio samo nekoliko desetina kilometara, što je veoma malo u odnosu na WTCR vozače. Imam mnogo trkačkog iskustva, ali ne u ovom tipu turing automobila. Nadam se da će dva treninga biti dovoljna da podesimo auto i dobijemo jasniju sliku”.

Dosad su specijalne pozivnice za WTCR runde dobijali Danijel Nađ i Atila Taši za Mađarsku, Rene Rast i Kris Rihard za Nemačku, Princ Bernhard van Oranje i Mihael Ferhagen za Holandiju i Edgar Florindo i Žoze Fernandeš za Portugal.