Fulin Mlađi: Sjajno je što se takmičim s ocem, ali je i veoma teško

Čak četvorica debitanata pojavila su se na poslednjoj rundi Evropskog kupa turing automobila na autodromu Most: trojica Čeha – Vaclav Nimč, Petr Fulin Mlađi, Petr Čižek – i jedan Poljak, Macej Laškjevič.

Ako im staza i nije nova, takmičenje, konkurenti i TCR tehnika svakako jesu. Evo kako je kvartet pridošlica ocenio svoje prve nastupe u ETC kupu, izvedene na test vožnjama.

U petak se najboljim od ETCC početnika pokazao 17-godišnji Nimč. On je u “folksvagen golfu” postigao šesto vreme, kasneći 1.632 sekunde za najbržim na sesiji, Petrom Fulinom. Iako potiče iz trkačke porodice, češki tinejdžer je tek ove godine počeo da gradi turing karijeru vožnjama u Reno tvingo kupu. Njegov “golf” je za Most pripremio nemački Štajbel motorsport, a ceo nastup izvodi se u režiji Krenek motorsporta.

“Radujem se ovom vikendu, mada sam i veoma nervozan”, priznao je Nimč. “Prvi put sam u ovom automobilu, još ne znam šta od njega da očekujem i kako će se ponašati u vožnji na limitu. Dobro je što smo na testu u četvrtak iskusili sve vremenske uslove, prvi deo smo izvezli po kiši, a ostatak sesije na slikovima i isprobali smo sve što nam je bilo potrebno. Suparnike ćemo uloviti kasnije, a uslovi treba da budu suvi.”

 “ETCC konkurenti su daleko iskusniji od mene, zaista ne mogu da procenim gde ću po vremenima krugova biti u odnosu na njih. Ambicija mi je da se naviknem na auto i da se poboljšavam korak po korak”, kazao je sin nekadašnjeg superturing trkača Vaclava Nimča Starijeg.

Petr Fulin Mlađi je među novajlijama najzvučnije ime ovog vikenda. Zasluge za to, naravno, nosi njegov otac, dvostruki osvajač ETC kupa i lider serije pre dolaska na Most.

Junior je na testu u petak postigao deveto vreme, kasneći 2.107 sekundi za Fulinom Starijim, koji stiže da podrži sina na ETCC debiju, iako mu je u prvom planu moguće osvajanje trećeg evropskog zlata.

Danas 21-godišnjak, novi izdanak trkačke porodice bio je uspešan kartingaš u nacionalnim okvirima, a pojavljivao se i u popularnom, danas nepostojećem Škoda oktavija kupu. Ovog vikenda on vozi beli “seat leon” sa DSG transmisijom, a za takmičenje je prijavljen kao vozač Fulin trkačke akademije.

“Sjajno je što se takmičim s ocem, ali je i veoma teško”, iskren je Fulin Mlađi . Sve je mnogo intenzivnije i stresnije pošto nosim njegovo ime, a nisam navikao da trkačke vikende provodim s njim. Ranije mi je vrlo retko pravio društvo i sve je bilo nekako lakše, jer su ljudi manje obraćali pažnju na mene.”

“S druge strane, moj otac vrlo dobro shvata da sam ja prvi put u ETC kupu i njegovo prisustvo je važno jer može da mi pomogne u čemu god da je potrebno.”

DSG “seat” je potpuno nova trkačka sprava mladom Čehu i on ju je upoznavao u okolonostima koje nisu bile idealne.

“Na treningu u četvrtak smo probali po svim uslovima, bilo je vrlo teško i nisam mogao da upoznam auto kako valja. Morao sam da se prilagođavam promenama vremena, a to me je sprečilo da forsiram u punoj meri. Zato tek polako napredujem u tom pravcu. Morate imati na umu i cenu automobila i izbeći bilo kakva oštećenja, zato se promenljivog vremena pomalo i plašim.”

 “Poslednjih godina se nisam mnogo takmičio, a prošla je cela godina kako se nisam istinski trkao. Auto je nov, ne poznajem ga i komplikovan je, ali se nadam da će treninzi biti dovoljni da naučim ono što je potrebno. U njemu je DSG menjač, što znači da je i sporiji. Andreas Pfister ima “seat” iste specifikacije, pa ću se upoređivati s njim. Naravno, voleo bih da se nađem pri vrhu, ali mislim da to s ovim automobilom neće biti moguće. Neću uživati u vožnji na začelju, ali dokle god ne vidim plave zastave i dokle god mogu da se trkam s nekim, biću zadovoljan.”

 Čeh Petr Čížek završio je sesiju u petak kao dvanaesti, uz zaostatak od 3.743 sekunde za najboljim.

Ranije vozač u Škoda oktavija kupu, Centralnoevropskom klio kupu i CEZ-u, on ovog vikenda on nastupa u crveno-belo-plavom “seatu” Lema rejsinga, ali pod firmom Fulin trkačke akademije. Automobil je starije specifikacije, ali sa sekvencijalnim menjačem.

 “Ja vrlo dobro poznajem Most, i to već 41 godinu”, našalio se Čižek, govoreći i o autodromu i o gradu u kojem je rođen i u kojem je proveo ceo život. “Većina drugih vozača – osim Fulina i mene – prvi put je došla na ovu stazu. U četvrtak su morali da je uče po kiši i sigurno će nastaviti da se usavršavaju.”

 Lokalno poznavanje terena rezultira specifičnim znanjima: “Krivina 7 je takva da vam srce zastane, pogotovu kad je kiša. Tokom privatnih testova u četvrtak imao sam priliku da proverim koliko je tamo dubok šljunak.”

 Uprkos toj ekskurziji, upoznavanje sa automobilom prošlo je srazmerno bezbolno. “Veoma sam zadovoljan automobilom, sjajno funkcioniše, divno koči i skreće. Dosad sam isprobao samo “škodu oktaviju kup” i “reno klio kup” automobile. Ovo je nešto drugo, pravi trkački auto. Ne mogu da kažem kakve su moje ambicije ovde, samo znam da ne želim da mi mašu plavim zastava”, ispričao je Čížek, koji, kao i Fulin Mlađi, nikako ne želi da zaostane za krug.

Poljak Macej Laškjevič je na testu u petak bio poslednji, četrnaesti, 7.711 sekund iza Fulina, zahvaljujući čijoj inicijativi je i došao na Most.

Ovaj ETCC početnik ima 46 godina i najstariji je učesnik vikenda. Dolazi iz Lođa i na Mostu vozi žuto-crni “seat leon kup rejser” s DSG transmisijom, koji takođe opslužuje slovenački Lema rejsing, a nastupa pod zastavom Fulin akademije.

 “Prošlog meseca sam na Mostu učestvovao u Klio kupu, a ranije ove godine izvezao sam i test sa kup verzijom “škode oktavije”, ispričao je prvi Poljak u ETC kupu. “Međutim, ovo mi je prvi start u “seat leon rejseru”. Vreme je ovde promenljivo, a ja još mnogo moram da naučim. Najviše bih voleo da je ili potpuno suvo, ili potpuno vlažno. Ako nemate dovoljno iskustva u mešovitim uslovima, onda sve postaje jako teško.”

 Laškjevič je prilično kasno otkrio automobilski sport, ima svega tri godine takmičarskog iskustva u nacionalnom prvenstvu i Centralnoevropskom klio kupu. Dosad nije iskusio ništa slično TCR automobilu i spremno priznaje da je “kalibar” za začelje: “Ja nisam iskusan trkač i ovde sigurno neću pratiti vodeću četvorku, ali se nadam da mogu da vodim dobre bitke na kraju kolone.”

“Auto mi se dopada. Ako ga vrlo dobro poznajete, razumećete šta traži od vas. Sa svakim automobilom morate da izgradite prijateljstvo i tek ćete se vremenom međusobno razumeti. “Seat” je lakše shvatiti nego neke druge automobile, na primer one vrlo lake a sa mnogo snage, ili one sa zadnjom vučom.  Most je vrlo lepa staza, iako ja nemam mnogo iskustava van Poljske. Ovaj vikend će mi biti važan da vidim šta možemo da uradimo iduće sezone. Ja ovde nisam najmlađi, ali ću svakako nastaviti da se trkam.”