Fulin: Teško je i zamisliti manja rastojanja od ovih na ETCC kvalifikacijama

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Najbržim kvalifikacionim krugom na autodromu Most, Mađar Norbert Nađ je posle Vila Reala i Zoldera osvojio i treću uzastopnu pol-poziciju u Evropskom kupu turing automobila.

Na završnoj ETCC rundi odigrale su se kvalifikacije kakve se u ovom takmičenju retko viđaju: prvih pet takmičara – Nađ, Šrajber, Fulin, Kralev i Stefanovski – stalo je u dve desetinke, a prvih osam u sekund.

Iako nije bio posebno ubedljiv u probnim sesijama vikenda, vozač Zengeovog “seata” proradio je kada se računalo i skočio je na prvo mesto poretka s prednošću od nepunih devet stotinki.

“Tajna tog brzog kruga bila je u tome što sam nove gume stavio samo na prednje točkove”, otkrio je Nađ. “To je rezultiralo laganim preupravljanjem u svakoj krivini, a ja mislim da je to bio najbrži način da se pređe krug. To sam shvatio tek tokom kvalifikacija. Za sutra mi je plan da ostanem na čelu.”

Da bi to uradio, Mađar najpre mora dobro da startuje, a to mu na prethodnoj rundi u Belgiji nije pošlo za rukom. Objasnio je i zašto: “Pronašli smo u čemu je bio problem, senzor turbopunjača nije bio priključen, a kad sam krenuo s priključenim, spržio sam gume. Videćemo kakav će mi sutra biti start.”

Nađ ima 59 bodova, koliko i Kristjohanes Šrajber, ali je klasifikovan kao treći jer u sezoni nije osvojio nijednu trku. U njegov tempo u jednom krugu nema sumnje, dok, već i zato što u 2017. nema pobeda, mora da pruži još uveravanja u svoje trkačke sposobnosti.

Šrajber je “hondu sivik” dovezao do druge pozicije i time je Fulinovu prednost smanjio za jedan bod. Spektakularnija je, međutim, razlika između Švajcarca i češkog trkača: Riklijev pulen je drugo mesto obezbedio krugom samo hiljaditinku bržim od Fulinovog.

“Da budem iskren, krug nije bio savršen”, ispričao je Kristjohanes. “Cilj nam je bio da imamo auto kakav je Norbi opisao. Na kraju je “honda” bila veoma brza, ali je mogla da bude i bolja. Noćas ćemo imati još posla, ali sam siguran da će mi tim za nedelju spremiti raketu!”

“Honda više nema prednost na startu, mislim da će Nađ biti podjednako brz kao i ja. Pokušaću da se usredsredim samo na sebe. Ja i inače pokušavam da osvojim svaku trku u kojoj učestvujem, tako radim cele godine, pa je to cilj i sutra. Tu nema ničeg novog”, poručio je Šrajber.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Izgubivši drugu startnu poziciju za 0.001 sekund, i to na stazi koju po definiciji poznaje bolje od svih konkurenata, Fulin nije mogao da bude posebno veseo, ali je poraz podneo sportski.

“Nisam naročito zadovoljan trećim mestom, očekivao sam bolji rezultat”, kazao je Krenekov trkač. “Za šampionat je dobro što zaostajem 87 hiljaditih za Norbijem, a hiljaditinku za Kristjohanesom, manja rastojanja je teško i zamisliti. Radujem se obema sutrašnjim trkama.”

Vozač iz Plzenja nije se upuštao u objašnjavanje nedeljnih planova.

“Zaista mrzim da pričam o strategijama. Imam samo jednu – da završim prvu trku, jer druga počinje odmah posle nje. Naravno, voleo bih da budem na čelu, ali mislim da o tome sada nema potrebe ni pričati.”

“Svi znaju da je vreme ovde ludo i takvo je još od srede. Zato mislim da će na stazi prianjanje biti slabo. To znači da bi podešavanja i trošenje guma mogli da budu vrlo značajni. Zbog toga ćemo sutra videti kakvu ćemo brzinu sebi da odredimo. Moguća je i kiša, i to u obema trkama, jako je teško reći šta će se dešavati.”

Upitan da li bi u nedelju voleo kišu ili suvo vreme, Fulin je rekao: “Najviše bih voleo da bude suvo i vedro. Veoma je loše za sve ako, bilo u kvalifikacijama ili na treninzima, imate samo petominutni interval kada je suvo i kada može da se forsira, a vi ga propustite jer ste u to vreme u boksu. Ovo je finalna runda, očekujem puno gostiju i najradije bih vozio po suvom.”

Prva ETCC trka vozi se sutra u 10:50, uz direktan prenos na Eurosportu 2.