Gerijeri i Baget u “hondi NSX GT3” na 24 sata Spa

Honda je odredila svoja dva fabrička vozača, Estebana Gerijerija i Bertrana Bageta, za predvodnike napada brenda na ovogodišnje izdanje 24 sata Spa, koje se vozi od 26. do 29. jula.

Gerijeri je stalni trkač u Svetskom kupu turing automobila, a Baget ima angažman u Super GT seriji.

Oni će na Spa Frankoršampu voziti “NSX GT3”, model izveden iz Hondinog superautomobila sa V6 tvinturbo 3,5-litarskim motorom. 24-časovna trka ima status klasične, a u svom savremenom izdanju predstavlja vrhunac Blanpan endurans serije.

Nastup se odvija pod zastavom Kastrol Honda rejsing tima, a kao tehnički partner operativno ga izvodi JAS motorsport, koji je učestvovao u projektovanju i razvoju automobila i zadužen je za podršku evropskim klijentima.

Ekipa je za 24 sata Spa prijavljena u Pro-AM klasi, što znači da će se Estebanu i Bertranu priključiti još dvojica neprofesionalnih vozača sa “bronzanim” statusom. Njihova imena biće objavljena kasnije.

Gerijeri je ove sezone u više navrata testirao “NSX GT3”, s kojim je takmičarski debitovao u junu, na rundi ADAC GT Masters na Red bul ringu.

“Čim sam prvi put video “NSX GT3″ u Makauu prošle godine i seo u njega, znao sam da želim da se u njemu trkam”, kazao je 33-godišnji Argentinac. “Nedavno sam u tome uspeo, vozeći ADAC GT Masters, ali prilika da se trkam na prestižnih 24 sata Spa, na jednoj od najvećih staza na svetu, predstavlja posebnu čast. Zato se zahvaljujem Hondi što me je uključila u ovaj projekat. U poređenju s TCR automobilom, GT3 ima mnogo više snage, napredniju elektroniku i iskustvo u vožnji je sasvim drugačije. Iskreno mu se radujem.”

Photo Francois Flamand / DPPI

Baget je reputaciju počeo da gradi kao osvajač Formule Reno 3.5 2009. godine. Karijera ga je vodila u test uloge u Formuli 1, takmičenja u Indikaru, a potom u sportske automobile, u kojima je 2013. pobedio u LMP2 klasi na 24 časa Le Mana i osvojio FIA endurans trofej namenjen LMP2 vozačima. Od 2014. on je fabrički vozač Honde i trka se u japanskom Super GT šampionatu u “hondi NSX GT500” ekipe Nakadžima rejsing.

On je već četiri puta startovao na 24 sata Spa, a najbolji plasman bilo mu je osmo mesto. Predstojeći nastup biće mu debi za volanom “NSX-a GT3”.

“24 sata Spa predstavlja najprestižniju GT3 trku na svetu i drago mi je što sam član Kastrol Honda rejsing tima i što ću prvi put sesti za volan prelepog “NSX-a GT3”, poručio je Baget. “U sportskim automobilima imao sam puno uspeha, osvajao sam Le Man i FIA WEC titulu u LMP2 klasi, a prošle godine sam pobedio na najvećoj Super GT trci, na 1000 kilometara Suzuke. Međutim, Spa je nešto posebno. Ja sam Belgijanac, to je belgijska staza i jedna od najboljih na svetu, pa bih dobar rezultat pamtio do kraja karijere. Iako “NSX GT3″ nisam vozio, imam puno iskustva u GT3 automobilima i nadam se da mogu da ga iskoristim kako bih doprineo uspešnom vikendu ekipe.”

“Honda NSX GT3” trka se od 2016. godine i upisivala je pobede u IMSA šampionatu sportskih automobila i Pireli čelendž seriji. U sklopu klijentskog NSX GT3 takmičarskog programa, zajedničkog projekta Honde, JAS motorsporta i performantnog odseka HPD (Honda Performance Development), auto nastupa u serijama u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.