Gerijeri: Nisam sklopio dobar krug i razočaran sam svojim izdanjem

Vozači Honde i Minih motorsporta očekivano su se namučili na kvalifikacijama pete runde Svetskog turing kupa na Motorland Aragonu.

“Siviku” nimalo ne prijaju maksimalna kompenzaciona težina 60 kilograma (ukupno 1.365 kg) i kilometarski pravac autodroma, a koliko su tešku bitku u subotu vodili njegovi piloti govori podatak da se samo Nestor Đirolami plasirao u drugu rundu kvalifikacija.

Iako je imao osmo vreme u Q2, Bebu je rangiran kao jedanaesti jer su zvaničnici vozačima najpre vredno brisali krugove zbog nepoštovanja granica staze, pa ih naknadnim odlukama vraćali, praveći haos u poretku. Zato Argentinac neće startovati iz drugog reda u trci 2.

Kakav god bio plasman, Đirolami tvrdi da iz automobila nije mogao da iščupa ništa više: “S mog aspekta, ovo su bile vrlo dobre kvalifikacije i osećam da sam izvukao sve što ovog vikenda imamo na raspolaganju.”

“Znali smo da će vožnja biti izazov zbog 60 kilograma kompenzacione težine i dugačkog pravca, ali smo dali maksimum i osmo vreme je vrlo dobro. Naši suparnici su brzi na pravcima i moraćemo preko noći da smislimo kako tome najbolje da pariramo.”

“Šteta za Estebana što nije mogao da uđe u Q2, ali učinićemo sve da mu pomognemo u borbi za titulu. Osećaj u vožnji “honde” je neverovatan, samo što mi nemamo kontrolu nad stvarima koje bi nam popravile poziciju, jer se tu ne radi o setapu niti o šasiji”, kazao je Nestor, koji će u nedelju startovati s 14. i dva puta s 11. mesta (pozicija 14. je zbog kazne koju nosi sa Hungaroringa).

Esteban Gerijeri, WTCR viceprvak i pretendent na titulu 2020, zabeležio je razočaravajuće 19. vreme u Q1 rundi.

Trkač iz Buenos Ajresa objasnio je da mu se nije dalo da sastavi jedan dobar i reprezentativan krug: “To je bio sled događaja koji se u kvalifikacijama nisu odvijali kako treba, a ne mislim ni da je ovo bilo moje najbolje izdanje. Mada, ni naš potencijal ovog vikenda nije briljantan zbog kompenzacione težine koju nosimo.”

“U svom prvom pokušaju nisam sklopio dobar krug, pogrešio sam u krivini 12. U drugom pokušaju promenili smo pritisak u gumama, ali to nije upalilo. U prvoj krivini sam doživeo jako preupravljanje jer auto za nju nisam pripremio kako treba, dakle tu situaciju smo mogli da pročitamo bolje. Razočaran sam svojim izdanjem, ali sutra je novi dan, ustaćemo i ponovo ćemo se boriti.”

Posle kvalifikacija Gerijeri i dalje zaostaje 22 boda za liderom serije Janom Erlaherom, koji će sticajem okolnosti sve tri nedeljne trke započeti iz zone bodova.

I Tijago Monteiro i Atila Taši imali su tu nesreću da ih u drugom Q1 pokušaju, dok su vozili na novim gumama, uspore isti automobili.

Tijago je žrtvovao svoj novi napad na štopericu da bi napravio zavetrinu Gerijeriju, ali to nije dalo nikakav rezultat. Ipak, Portugalac je Q1 rundu završio kao trinaesti, za prolaz dalje nedostajale su dve desetinke.

Monteiro je sesiju ocenio kao prihvatljivu: “Znali smo da će vikend biti težak. Na treninzima nisam uspeo da uđem u prvih 15, pa sam čak bio prijatno iznenađen što sam poboljšao vreme kruga, i to u jednom jedinom, prvom pokušaju.”

“Time sam ušao u prvih 10, mislio sam da bismo mogli da se borimo za Q2, ali su me u drugom pokušaju blokirala dva Komtuju “audija” i morao sam da ga prekinem.”

“Novi pokušaj nisam ni imao jer sam probao da pomognem Estebanu. Timski cilj je da mu pomognemo da osvoji titulu i s tim se slažem, u ovom trenutku moramo da damo sve od sebe da mu pomognemo. Trinaesto mesto s jednim brzim krugom i nije loše. Nije idealno, ali hajde da vidimo – tri su trke pred nama i svašta je još moguće”, ispričao je Tijago.

I Tašijeva priča je slična, s tim što je on imao i kontakt sa suparničkim “audijem”, koji mu se neočekivano vratio u putanju. U prvom jurišu “hondi” Atila je bio prvi u koloni i to nije ispalo dobro.

“U prvoj vožnji sam bio na čelu vozića, ali ne mislim da su gume bile spremne za prvu krivinu. Tu sam mnogo, mnogo preupravljao, pa sam pustio druge da prođu kako ih ne bih zadržavao”, objasnio je 21-godišnjak iz Budimpešte.

“U drugom pokušaju sam vozio dobar prvi sektor, ali smo onda sustigli dva DHL “audija”, koje izgleda nije bilo briga što smo sva četvorica u brzom krugu – zadržali su i Tijaga i mene. Bio sam iza Nestora na krivini 7, i iznenada se Berton vratio na moju putanju kao da nisam tu. Dotakao sam njegov zadnji kraj jer sam ubrzavao i nisam imao kuda. Razočaran sam jer je to delovalo kao dobar krug i mislim da Berton zbog toga treba da bude kažnjen.”

“U trećem pokušaju sam se poboljšao, ali su me iz tima pozvali da usporim kako bismo sačuvali Estebanovo startno mesto. Dakle, kvalifikacije nisu bile idealne, ali ja naravno podržavam ovu odluku ekipe jer svi želimo da Esteban postane šampion.”