Gerijeriju prva WTCC pobeda u karijeri, na podijumu Bjerk i Benani

Pobednik prve trke nove WTCC sezone u Maroku je Esteban Gerijeri, vozač Kampos rejsinga, koji još nema ugovorenu kompletnu sezonu 2017.

On je posle pomeranja konkurenata zbog kazni startovao sa druge pozicije. Vođstvo je preuzeo od Toma Koronela u 12. krugu, kad su Holanđaninu blokirale kočnice posle čega je usledilo izletanje.

Start uvodne trke na ulicama Marakeša bio je haotičan. Tom Čilton i Džon Filipi, obojica u “sitroen c-elizeima” ostali su ukopani na startu. Čilton se lako izvukao iz te situacije, dok je u Filipija udario Jana Erlaher, što je obojicu izbacilo iz trke.

Svega nekoliko stotina metara trajala je i trka Rija Mičigamija, a posle njegovog izletanja na stazu je izašlo vozilo bezbednosti.

Tokom vožnje iza sigurnosnog “volvoa”, Rob Haf je skrenuo u boks zbog pucanja letve volana posle kolizije sa Mičigamijem, ali su za njim krenuli i Danijel Nađ, Tom Čilton, Nestor Đirolami i Orelien Panis.

Ova greška je koštala pomenute trkače velikog zaostatka za prvom šestoricom, koju do kraja nisu uspeli da nadoknade.

Posle restarta u 5. krugu i produženja trke, jedino je Čilton bio raspoložen za preticanje, pa je u 16. obišao Nađa, a u 18. Koronela.

Pred sam kraj trke, Nađ je očešao zid i ispravio krivinu, što ga je izbacilo iz daljeg takmičenja.

Ted Bjerk je kroz cilj prošao drugi, posle veoma uzdržane vožnje tokom čitave uvodne trke. Isto je postupio i njegov timski kolega, četvrtoplasirani Niki Katsburg, koji je vozio iza Mehdija Benanija. Sva je prilika da su se svi oni čuvali za glavnu trku, svesni činjenice da će svakako uzeti dosta bodova.

Slično su se ponašali i Norbert Mihelis i Tijago Monteiro, koji u glavnoj trci startuju sa treće, odnosno prve pozicije.