Haf za Serbiaring: Imam sreće da sam vozio gotovo svaki turing automobil u poslednjih 17 godina

WTCC šampion iz 2021. Rob Haf preskočio je sezonu trkanja na najvišem svetskom nivou prošle godine, ali se ove ipak našao za volanom “kupre” ekipe Zenge motorsport u WTCR.

Osim nekoliko sjajnih manevara u dosadašnjem delu sezone, Haf nije rezultatski mnogo toga pokazao, pa je trenutno na 18. mestu u generalnom plasmanu sa svega 20 osvojenih poena.

Kako komentarišeš svoju WTCR sezonu 2021?
“Do osvajanja pol-pozicije u Mađarskoj, poprilično užasno. Početak sezone je bio kompletno drugačiji od onoga što smo želeli. Došli smo na prvu rundu sezone na Nirburgringu nakon samo četiri sata testiranja. Na svetskom nivou je veoma teško, kao Kupra i Zenge napravili smo dosta greška u Nemačkoj, gde su nam se lomili spliteri. Bilo je potrebno vreme da se sve ispravi, ali nismo mogli da biramo mesto da to ispravimo”.

“Neverovatno je da smo nakon takvog starta sezone, gde nismo mogli da se primaknemo plasmanu u najboljih 15, naporno radili i stigli na domaću trku ekipe sa automobilom u kojem se osećam samouvereno. Posle toga gledate dalje od samog automobila i pokušavate da sređujete ostalo, a ovo je prvi vikend gde smo se time bavili”.

“Sve ovo pokazuje da kada su svi delovi slagalice prisutni, možemo da se nađemo među vodećima i ne samo to, već da postavljamo nove rekorde. Biti konstatno među vodećima je ono gde mislim da zaslužujemo da budemo”.

“Tražili smo prava podešavanja automobila za kvalifikacije, kako bismo izvukli maksimum iz guma. Tempo u trkama nam je bio dosta dobar. Kretali smo sa začelja i stizali među najboljih deset, tako da su nam samo falile kvalifikacije. Veoma sam zadovoljan onim što smo obavili u toku šest nedelja između Aragona i Hungaroringa”.

Koliko je bilo teško adaptirati se na Kuprin TCR automobil?
“Imam sreće da sam vozio gotovo svaki turing automobil, ovo je peta generacija koju vozim u poslednjih 17 godina. Naravno, svi su po malo drugačiji, ali, gledajući realno, svaki je turing automobil sa pogonom na prednjim točkovima. Sam automobil nije težak za vožnju, sa testiranjem se brzo stiže do dobrih podešavanja. Mikel i Đordi su vozili ovaj automobil već dve godine, kao test i razvojni vozači, a Bence ga je vozio godinu dana i oni imaju prednost u odnosu na mene, ali mislim da sam dobar u tome da se brzo adaptiram”.

“Moram da se zahvalim ekipi Zenge motorsport, jer su mi dozvolili da radim na način na koji ja želim i koji meni više odgovara. Nirburgring smo otpisali, jer smo pogrešili u svim proračunima, a u narednim trkama smo mogli da radimo bolje, u Portugalu smo imali loše kvalifikacije a dobru trku, kao i u Španiji, a sada znamo da imamo dobar tempo i u kvalifikacijama i u trci”.

Na koji način je automobil koji sada voziš drugačiji od drugih TCR automobila koje si vozio tokom karijere?
“Kupra” je najnovija generacija TCR automobila, radio sam sa Folksvagenom na pripremi nove generacije njihovog TCR automobila, pre nego što je program bio otkazan. Znao sam svakako dosta o “kupri kompetision” jer je ona identična “golfu” po pitanju geometrije i ovo je samo još jedan korak napred. Još uvek nije kompletno trkački automobil kao što su “lynk&co” i “hjundai”, jer su oni pravljeni konkretno za trke, ali tu BoP pomaže automobilu kao što su naš i “audi”. Automobil generalno sve više funkcioniše kao trkačka mašina.

Možeš li da nam kažeš nešto više o tome kako je bilo voziti MG TCR automobil?
“MG” je interesantan, prvi TCR automobil potpuno izgrađen u Kini. Naravno, Kinezi su i iza “lynk&co” mašina, mada znamo ko njih izrađuje… Testirao sam i radio sa “MG”, jer radim u Kini poslednjih sedam ili osam godina. Nisam potpuno umešan u projekat, ali otići na Makau sa automobilom koji nisam uopšte testirao i da ga dovezem do pol-pozicije je bilo fantastično”.

“Automobil ima veliki potencijal, osnova postoji da postane veoma dobar, homologacija ga trenutno sputava da bude kompletan trkački automobil. Kada mi situacija dozvoli da se vratim u Kinu i pomognem im u razvoju, mogli bismo da ga dovedemo na još viši nivo”.

Pošto se tvoj tim, Zenge motorsport takmiči u Pure ETCR, da li je to šampionat u kojem bi želeo da se oprobaš?
“Naravno, mislim da je to odličan koncept, fantastičan za autosport, jer je to smer u kojem se sve kreće u svetu. Činjenica da se Zenge motorsport tu takmiči je isto fantastična, ne samo za sve u timu, već i za sam šampionat i definitivno je serija u kojoj bih voleo da se oprobam”.

Šta te je motivisalo da otvoriš trkačku školu u Kini?
“Imam nekoliko poslovnih priča u Kini, moj uspeh u Makauu i kontakti koje sam tamo uspostavio su mi omogućili da to radim. Imamo trkačku i instruktorsku školu a imam i svoj tim i nije tajna da sam više nego samo deo ekipe Timvork, gde su i “folksvagen” i “MG”.

“Kad vas zovu da pomažete proizvođačima i razvijate trkačke automobile, vozači takođe prisustvuju i njima je potrebna pomoć. Kad postoji potražnja za tako nečim, a ja mogu da pomognem, ne mogu da to ne iskoristim. Lepo je što mogu da prenesem znanja koja sam skupljao 20 godina”.

Šta ti je prolazilo kroz glavu tokom poslednjih sekundi kvalifikacija na Hungaroringu dok si vozio poslednji krug u Q2?
“Krug u Q2 je bio neverovatan, merač vremena mi je pokazivao da nadoknađujem desetinku po skoro svakoj krivini u odnosu na najbrži krug koji sam pre toga vozio. Na prolasku kroz poslednju krivinu sam video da smo skoro celu sekundu brži od kruga pre, pa sam prvo pomislio da je u pitanju neki problem, ali kada sam video vreme kruga, bio sam fasciniran”.

“Mislim da je ovo jedan od najboljih krugova koje sam odvezao u karijeri i na ovoj stazi, koja je veoma zahtevna i ima mnogo krivina gde mali propusti mogu mnogo da koštaju. Bio sam poslednji auto na stazi Q2, pa je evolucija staze isto pomogla”.